Gerald van der Klok: “Al regent het pijpenstelen, deze jongens zijn er altijd.”
Gerald van der Klok: “Al regent het pijpenstelen, deze jongens zijn er altijd.”

Moerkapelle wint, Nieuwerkerk kampt met blessures, Groeneweg slaat toe en Moordrecht loopt rood aan

Sport 971 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle - Juist in de periode dat Gerald van der Klok zijn vertrek heeft aangekondigd, slaat Moerkapelle aan het winnen. Zaterdag werd Kamerik met 2-1 geklopt.

Realistisch als altijd gaf Van der Klok zaterdag zijn mening over de wedstrijd. Hij had weinig goed voetbal gezien, maar de overwinning vergoedde veel. “Ik gun deze jongens successen, want ze werken er keihard voor. En al regent het tijdens elke training pijpenstelen, ze zijn er altijd.”

Van der Klok maakte afgelopen weekeinde bekend dat hij aan het einde van het seizoen stopt als trainer van de vijfdeklasser. “Drie seizoenen is oké”, zei hij. “Voor een trainer en een club is drie jaar een moment om goed te analyseren. Ik heb voor mezelf een duidelijke afweging gemaakt. Ik heb het hier naar mijn zin, maar als ik bijteken, teken ik voor anderhalf jaar. Ik ben bang dat die jongens straks mijn kop zat zijn.”
Wat zeker meespeelt in zijn besluit is dat hij toe is aan een ander soort elftal. “Bij mijn vorige clubs Bernardus en Aarlanderveen en nu ook bij Moerkapelle zit ik in een proces van opbouwen. Dat doe ik met veel plezier, maar ik zou een andere omgeving straks ook wel leuk vinden.”

“Toen ik Martijn Peters opvolgde kreeg ik te maken met een selectie waar 70 tot 80 procent van de spelers was gestopt. Inmiddels zijn ervaren spelers als Harmen Verweij, Thijmen Eindhoven en Thijs van Nieuwkoop ook weggevallen. Alleen Lorenzo Sloof is over.”

Met een jeugdig team is het vooral geduld hebben, is de ervaring van de 42-jarige oefenmeester. “Ons spel is soms erg grillig”, verwees hij direct naar de wedstrijd tegen Kamerik. “De tweede helft was flipperkastvoetbal. Er was totaal geen rust bij ons, ondanks dat we in het laatste deel met een man meer kwamen te staan.”

Moerkapelle legde de basis voor de zege in het eerste half uur met goals van Jarno van Ommeren en Timo Verheij.

Zorg Nieuwerkerk om ‘chronische’ blessures
Nieuwerkerk aan den IJssel - Nieuwerkerk heeft de eerste zege vorige week op Verburch geen passend vervolg kunnen geven. Tegen VFC had de geplaagde ploeg van Michel van Noort lang uitzicht op een punt, maar stond uiteindelijk met lege handen: 2-1.

Nieuwerkerk moest in Vlaardingen een vroege tegentreffer incasseren. De thuisploeg bleef daarna de druk opvoeren, maar dankzij goede reddingen van doelman Kevin de Geus wisten de gasten de schade in de eerste twintig minuten te beperken. Op het moment dat de ploeg beter in de wedstrijd kwam, maakte Nieuwerkerk via Shane van den Engel meteen gelijk (1-1). Die stand bleef lang op het scorebord, maar een kwartier voor tijd sloeg VFC, nummer drie van het klassement, alsnog toe (2-1). Nieuwerkerk was niet meer in staat iets terug te doen. “We hebben naar vermogen gespeeld”, reageerde trainer Michel van Noort, die in Vlaardingen weer de nodige spelers moest missen met blessures.
Maurice Treffers viel in de warming-up uit, invaller Jason Vermeulen haakte na tien minuten af vanwege een hamstringblessure en ook Marijn Langhorst moest voortijdig naar de kant. “Het is een repeterend verhaal, maar we hebben te veel spelers die kampen met blessures. Het zorgelijke is dat een aantal van die blessures chronisch blijkt te zijn.” De trainer gaf daarom een winstwaarschuwing af voor het vervolg van het seizoen. “We zullen ons moeten richten op een positie in de middenmoot, waarmee we ons in veiligheid moeten spelen. Meer zit er niet in. Dat is de realiteit.”

Groeneweg slaat laat toe
Zevenhuizen - Groeneweg heeft zich een week voor de topper met Bergambacht niet verslikt in laagvlieger Gouda. Toch hadden de Zevenhuizenaren zaterdag de nodige moeite met de gasten die pas in het tweede deel van de tweede helft door de knieën gingen: 4-2.

Trainer Pieter van Zoest zag op sportpark Van ‘t Verlaat een moeizaam Groeneweg, dat het lastig had openingen te vinden in de Goudse verdediging. Omdat ook de gasten weinig lieten zien, was vooral de eerste helft van bedenkelijk niveau. Groeneweg nam een 1-0 voorsprong uit een strafschop, die gegeven was na een overtreding op Rick Sleeuwenhoek en benut werd door Robin Zuierveld. Nog voor rust wist Gouda op gelijke hoogte te komen (1-1). Hoewel Groeneweg in de tweede helft aandrong, duurde het lang voordat de Zevenhuizenaren opnieuw scoorden. In vijf minuten kon de thuisploeg meteen drie keer doelpunten bijtellen; de 2-1 was een eigen doelpunt van een Goudse verdediger. Rick Sleeuwenhoek en Robin Zuierveld tilden de stand op aangeven van de ingevallen Damian den Toom naar 4-1.

Moordrecht loopt rood aan
Moordrecht - Moordrecht kwam in de beladen derby met Gouderak niet verder dan een gelijkspel. In Gouda floot de scheidsrechter, die twee Moordrechtenaren rood gaf, bij een 2-2 stand af.

Ook vorig seizoen kregen twee spelers van Moordrecht een rode kaart. Destijds werd het treffen gestaakt; dat bleef Moordrecht zaterdag bespaard.
De gasten werden in de eerste helft afgetroefd door een feller Gouderak, dat verdiend op 1-0 kwam. Na een overtreding op Julian Dirkzwager maakte Clint Broer vanaf de stip gelijk, maar de thuisclub sloeg voor rust weer toe (2-1). “Ik ben in de rust maar twee minuten in de kleedkamer geweest”, zei Moordrecht-trainer Rens Binken, die zeer ontevreden was over het spel van zijn ploeg. “Van een gillende trainer wordt niemand wijzer. Ik heb gezegd dat ik het nog een kwartier zou aankijken, en als het dan niet zou verbeteren zou ingrijpen.”
Moordrecht speelde een betere tweede helft, waarin het door Storm Revet snel op 2-2 kwam, maar verzeilde daarna in een vechtwedstrijd. Na een lichte overtreding van Yannick Voortallen toonde David Oosterwijk zijn waarde door de Gouderakse strafschop te stoppen. In de slotfase liepen de irritaties op, waarbij invaller Eldin Smajlovic en Julian Dirkzwager over de schreef gingen en rood kregen.