De eerste grote kans voor Groeneweg was van Rick Sleeuwenhoek. (foto: archief HvH)
De eerste grote kans voor Groeneweg was van Rick Sleeuwenhoek. (foto: archief HvH)

Groeneweg op kop, Moordrecht haalt de 10, Nieuwerkerk pakt punt van titelkandidaat en Moerkapelle verslikt zich

Sport 435 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – De topper in de vierde klasse tussen Bergambacht en Groeneweg voldeed aan alle verwachtingen, maar na negentig minuten kansen over en weer was de stand nog 0-0. Door de onverwachte nederlaag van ONA bij Cabauw stegen beide ploegen naar de gedeelde eerste plaats.

Door Erik van Leeuwen

Omdat Groeneweg een beter doelsaldo heeft dan Bergambacht mogen de Zevenhuizenaren zich voor het eerst koploper van de vierde klasse noemen. Voor trainer Pieter van Zoest was dat echter geen reden voor een vreugdedansje. “Ik sta liever in mei, als de competitie is afgelopen, bovenaan. Dan levert dat een kampioenschap op, nu helemaal niks.”

De huidige positie zorgt er in elk geval voor dat Groeneweg een belangrijke kanshebber is voor het kampioenschap. Van Zoest ziet echter nog een handvol kandidaten. “Het staat nog erg dicht bij elkaar. Van wat ik aan tegenstanders gezien heb, lijken mij Bergambacht en ONA de belangrijkste concurrenten. Be Fair, waartegen we zaterdag spelen, staat ook nog maar vier punten achter.”

Het treffen met Bergambacht omschreef de Bodegraafse oefenmeester als spectaculair. “Ik vind het een wonder dat het 0-0 is gebleven, 3-3 was een betere uitslag geweest. We hebben allebei grote kansen gehad.”
Groeneweg ontsnapte aan een vroege achterstand toen doelman Jeremy Dierckx in de tiende minuut met een katachtige reflex een strafschop stopte. De strafschop was gegeven na een overtreding van centrale verdediger Martijn Dijkshoorn. Beide ploegen lieten elkaar in Bergambacht lekker voetballen en dat leverde een regen aan kansen op. De eerste grote kans voor Groeneweg was van Rick Sleeuwenhoek, die licht uit zijn evenwicht werd gehaald nadat hij door Rist Muyizere in stelling was gebracht. Wellicht daardoor eindigde zijn inzet op de paal.
Na de pauze raakte Groeneweg nog driemaal het aluminium. Robin Zuierveld schoot tegen de paal, Rick Sleeuwenhoek tegen de lat en vlak voor tijd deed ook Jordy Meijer dat. Aan de andere kant mochten de bezoekers niet klagen toen Bergambacht van dichtbij de trekker weigerde over te halen.

“Een heerlijke voetbalmiddag, met een goede scheidsrechter en overal op het veld respect voor elkaar”, reageerde Van Zoest, die in Bergambacht begon met Damian den Toom. “Deze tegenstander nodigde uit tot meer creativiteit in de ploeg. Helaas moest ik daardoor Mike Karreman op de bank zetten. Mike is een heerlijke speler voor mij als trainer omdat hij op elke positie kan spelen. Voor hemzelf is dat allround zijn wel eens een nadeel. Hij vond het niet leuk dat hij op de bank begon en dat begrijp ik volledig. Hij is uiteindelijk na rust in het veld gekomen. Hij speelde eerst als middenvelder en toen Jay-Jay Grootscholten uitviel, als rechtsback.”

Moordecht haalt de tien 
Moordrecht – Moordrecht behaalde zaterdag een monsteroverwinning. Het arme FC Rijnstreek kwam op sportpark ’t Ambacht nog op 0-1, maar werd daarna verpletterd door de genadeloze thuisploeg: 10-2.  

“Dit kan ook hè”, zei trainer Rens Binken na afloop, verwijzend naar het wisselvallige seizoen. “Het is heel makkelijk om te zeggen dat FC Rijnstreek een matig elftal is, maar ik vind dat je de jongens ook de credits moet geven voor deze prestatie. Je moet het wel doen, tien keer scoren.”
In het eerste half uur was er weinig aan de hand voor de bezoekers uit Nieuwerbrug, die weliswaar drie keer ontsnapten aan een 1-0 achterstand, maar in de 25e minuut tegen de verhoudingen in op voorsprong kwamen. Die treffer werkte bij Moordrecht als een rode lap op een stier. In het laatste kwartier liep de thuisploeg door treffers van Clint Broer (3), Lars Oosterwijk en Yannick Voortallen uit naar 5-1. “Ik heb in de rust alleen gezegd dat ze moesten doorgaan en dat deden ze”, aldus Binken.
Binnen een kwartier maakten Imre Szabo en Clint Broer er 7-1 van. Met de achtste treffer van Davey Hehakaja moet FC Rijnstreek onmacht hebben gevoeld. Na de 9-1 van Perry van den Heuvel zorgde Awood Hagimenco voor de tiende goal: 10-2. “In de slotfase wilde iedereen naar voren. Onze linksback stond linksbuiten en onze middenvelder in de spits. Het was meer pupillenvoetbal. Het is leuk voor die jongens om zo’n score neer te zetten.”
Binken hoopt dat de monsterscore tot meer successen leidt. “Vorig seizoen hebben we de tweede periode gewonnen. We staan nu in de tweede periode op vier punten uit twee wedstrijden. Als we zaterdag winnen bij SPV’81 doen we gelijk goed mee.”

Nieuwerkerk pakt punt van titelkandidaat
In een seizoen vol tegenslag koesterde Nieuwerkerk zaterdag een punt tegen het Vlaardingse CION. Dat de nummer twee op sportpark Dorrestein op 0-0 werd gehouden, werd gezien als een opsteker.

Aan de lange lijst afwezigen kon trainer Michel van Noort een nieuwe naam toevoegen. Bart Meeske was ziek. Een meevaller was dat een andere verdediger, Menno Homan, wel kon spelen. Hij was net op tijd hersteld van griep.
Van Noort deed één tactische aanpassing. In de punt van de aanval koos hij niet voor Rowendey Schoop, maar voor Marijn Langhorst. “We zagen dat CION twee trage verdedigers in het centrum had en door steeds naar het middenveld te zakken, hoopten we met snelheid van die kwetsbaarheid te profiteren”, verklaarde hij. Nieuwerkerk scoorde niet, maar kreeg wel vijf, zes kansen. Daarom sprak Van Noort van een goede wedstrijd. “Dat we een punt pakken tegen een elftal als CION, dat tweede staat, moet vertrouwen geven voor de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Hillegersberg.”
Het resultaat van dat duel bepaalt met welk gevoel Nieuwerkerk de winterstop ingaat, denkt Van Noort. “We zouden als we winnen zomaar twee plaatsen kunnen stijgen.”

Moerkapelle verslikt zich
Moerkapelle – Moerkapelle heeft de opmars in de vijfde klasse niet kunnen voortzetten. In Noorden waren Sportief en het beroerde veld te veel voor de gasten: 3-2.

Moerkapelle had bij winst aan kunnen sluiten bij de middenmoot. Nog voor de wedstrijd kreeg trainer Gerald van der Klok met een eerste tegenslag te maken, want spelmaker Mike van der Vlist had pijn in zijn knie en kon niet starten.
De bezoekers hadden het op het slechte veld, dat zacht en zanderig was, lastig, maar kwamen desondanks in de eerste helft door twee goals van spits Michael Koolhaas op 0-2. Van der Klok was er in de rust echter niet gerust op. “Sportief was minstens zo dreigend en het was dankzij doelman Lorenzo Sloof dat we geen doelpunten tegen kregen.”
Na rust verloor Moerkapelle helemaal de grip op de wedstrijd. Het spel werd steeds slordiger en ook de veldbezetting werd slechter. “We kregen de doelpunten tegen omdat onze restverdediging niet op orde was. Twee keer lieten we ons verschalken door een lange bal achter onze verdediging”, concludeerde een balende Van der Klok.