IJsselvogels-trainer Berry Glissenaar: 'We waren te nonchalant.' (foto: archief HvH)
IJsselvogels-trainer Berry Glissenaar: 'We waren te nonchalant.' (foto: archief HvH)

CKV viert het feestje van Deetossnel, IJsselvogels nonchalant en schotvaardig

Sport 456 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk lijkt helemaal los in de hoofdklasse. Met de derde overwinning op rij stak het zaterdag een stokje voor het kampioensfeestje van het Deetossnel van oud-Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: 23-20.

Voor Simons was het daardoor een zuur ‘thuiskomen’. De oefenmeester werkte in het verleden over twee periodes verspreid bijna zes jaar bij Nieuwerkerk. Hij had in die periode veel succes en maakte er vele vrienden.
Vanwege de grote belangen die Nieuwerkerk nog heeft – de ploeg is nog niet zeker van handhaving – hoefde hij niet op een vriendendienst te rekenen. Deetossnel zou bij winst kampioen van de hoofdklasse worden, maar belandde zaterdag in de kolkende sporthal De Kleine Vink in het Nieuwerkerkse web.
De zo geroemde aanvalsmachine van de Dordtenaren, met veel lengte van de heren en schotkracht bij de dames, werd door Nieuwerkerk volledig lamgelegd. Omdat de thuisploeg zelf aanvankelijk ook grote moeite had om de korf te vinden, stond er na een kwartier 1-2 op het scorebord.
Onder aanvoering van Bas Stuurstraat, Babette Blok en Bob van der Weide begon de Nieuwerkerkse aanval richting rust steeds beter te lopen. Dat resulteerde in een 9-6 voorsprong, die volgens trainer Ronald Verbeek groter had kunnen zijn, want vlak voor rust werd een Nieuwerkerkse treffer afgekeurd en in plaats daarvan scoorde Deetossnel. “Met vijf treffers voorsprong de rust in of met drie, dat is een heel verschil.”
Nieuwerkerk maakte ook in de tweede helft het aanvallende gevaar van de bezoekers onschadelijk. De thuisploeg deelde de lakens uit en kwam met 13-8 voor. Er bleef lange tijd een gat van vier, vijf doelpunten, totdat Deetossnel tien minuten voor tijd de achterstand voor het eerst verkleinde tot 16-13. “Dat was een spannende fase”, zei Verbeek na afloop. “Een veertiende treffer had Deetos weer in de wedstrijd geholpen. Gelukkig scoorde Babette Blok de 17-13.”
Vanaf dat moment leek Deetossnel de strijdbijl te begraven. Nieuwerkerk was oppermachtig en liep uit tot 23-16. Vanaf dat moment verloren de gastheren en -dames de concentratie. De overwinning kwam niet meer in gevaar, wel incasseerde Nieuwerkerk nog vier tegentreffers.
Nieuwerkerk steeg door de zege naar de vierde plaats in het klassement, maar weet tegelijkertijd ook dat het nog niet helemaal veilig is. In de staart van het klassement wonnen ook alle ploegen hun wedstrijd. Verbeek: “Dat is aan de ene kant frustrerend voor ons, maar die ploegen zullen op hun beurt balen omdat wij ook gewonnen hebben.”

IJsselvogels nonchalant en schotvaardig
Moordrecht – IJsselvogels vertolkte zaterdag in de uitwedstrijd tegen VZOD twee rollen: die van nonchalante en die van schotvaardige ploeg. Het leidde tot een 19-31 zege voor de Moordrechtenaren die daarmee promotiekansen in eigen hand houden.

Het was voor het eerst deze competitie dat IJsselvogels meer dan dertig treffers produceerde. Daartegenover stonden echter de vele tegentreffers. “Tegen een ploeg als VZOD mag je, met alle respect, niet zo veel goals tegen krijgen”, zei trainer Berry Glissenaar. “Bij ons thuis scoorden ze maar twaalf keer. We waren te nonchalant. Als je je tegenstander de vrijheid geeft steeds van vijf meter afstand van de korf te schieten is dat vragen om tegengoals, ook al is dat de hekkensluiter.”
Glissenaar zag IJsselvogels flitsend starten in Kudelstaart, maar na 0-4 en 2-7 verdween de concentratie uit het Moordrechtse spel. IJsselvogels leidde bij rust weliswaar nog met 11-13, maar Glissenaar vond het tijd om in te grijpen. Met Kevin Berghout voor Jeffrey Berlijn kwam er meer schwung en verdedigende noodzaak in het IJsselvogels-teamspel. “Het is dit seizoen al eerder gebleken dat wij geen ploeg hebben die het op negentig procent kan. Als de concentratie en motivatie even wegvallen, wordt het niveau twijfelachtig. Na de voorjaarsvakantie spelen we tegen Phoenix en dan kun je je geen moment van zwakte veroorloven.”
In dat treffen op zaterdag 2 maart staat de koppositie van de eerste klasse op het spel. Bij winst gaat IJsselvogels over de Zoetermeerse formatie heen. Voor IJsselvogels is het in elk geval van belang niet te verliezen, omdat nummer drie Twist op twee punten volgt. “Er zijn drie gegadigden voor twee promotieplaatsen. Het wordt nog heel spannend. Na Phoenix krijgen we nog Dijkvogels en Thor, dat zijn ook geen wedstrijden die we even gaan winnen”, aldus Glissenaar die zijn ploeg een week vrijaf heeft gegeven. “Twee weken, zoals met kerst, vond ik te gortig en is mij bovendien slecht bevallen. We kunnen rustig toewerken naar de wedstrijd tegen Phoenix.”
Mike Admiraal en San Meijer waren met zes treffers de topscoorders tegen VZOD. Kevin Berghout en Eva Haasbroek waren goed voor vier goals.