Menno Homan viert het eerste doelpunt van Kevin Kamerbeek.
Menno Homan viert het eerste doelpunt van Kevin Kamerbeek.

Lek bij Nieuwerkerk boven, Moerkapelle blijft mysterie, Moordrecht wint oefenduel en werkvoetbal helpt Groeneweg

Sport 642 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Met een uitbundige 5-0 tegen Oliveo uit Pijnacker lijkt Nieuwerkerk nadrukkelijk de weg omhoog in de tweede klasse te hebben gevonden. “Dit voelde als een ouderwetse overwinning.”

Door Erik van Leeuwen

Spelers, staf en supporters slaakten zaterdag een zucht van verlichting. De ruime overwinning op Oliveo was zeer betekenisvol. Behalve dat drie kostbare punten konden worden toegevoegd aan het puntentotaal, was daar ook het gevoel van vorig seizoen: een superieur Nieuwerkerk dat de tegenstander zijn wil oplegt. Dat gevoel was zaterdag op sportpark Dorrestein het belangrijkst, vond ook verdediger Menno Homan. De routinier telde na afloop zijn zegeningen. “Zeven punten uit de laatste drie wedstrijden en in al die wedstrijden geen enkele tegengoal. We mogen best even zweven. Tot de training van dinsdag wat mij betreft. Dan moet de boel weer op scherp staan.”
Homan maakte de dramatische eerste competitiehelft helemaal mee. Waar zo’n beetje iedere Nieuwerkerk-speler een blessure opliep, bleef de centrale verdediger fit en stabiel in zijn prestaties. Hij maakte echter deel uit van een elftal dat hard op zoek was naar de juiste afstemming.
“Als de hele selectie fit is, hebben we een uitgebalanceerd elftal. Door al die blessures was de balans ver te zoeken. We bleken als team ook niet goed in staat die balans te vinden. Op het trainingskamp in Marbella hebben we daar goed over gesproken. We moeten slimmer spelen. Het voetbal in deze afdeling, met Schiedamse, Haagse en Westlandse club, is net wat fysieker. Een jongen als Marijn Langhorst kan geweldig voetballen, maar als je in deze afdeling te lang met de bal loopt, krijg je een schop.”
Nog altijd is de blessurelijst lang, maar Nieuwerkerk heeft inmiddels geleerd te leven in het hier en nu. “Het scheelt dat Stefan van Diest terug is, hij is iemand die de balans perfect kan bewaken. Het vertrouwen is terug. Kevin de Geus kreeg vandaag niet heel veel te doen, maar hij had na tien minuten wel een belangrijke redding. Als die bal erin vliegt, loop je snel achter de feiten aan.”

Nieuwerkerk werd gaandeweg de eerste helft steeds brutaler. Dat resulteerde na een half uur in de openingsgoal van Kevin Kamerbeek. Homan was er als de kippen bij om de doelpuntmaker te feliciteren. “Ik ben iemand die graag het feestje meeviert”, zei hij, “daar heb ik wel een lange sprint voor over.”
Homan (32) is een persoonlijkheid in het huidige Nieuwerkerk. “Ik mis mijn maatje wel achterin hoor.” Hij doelde op de afwezigheid van Maurice Treffers. “Niets ten nadele van de andere jongens, maar Maurice kan mij in verdedigend opzicht net wat meer ontzorgen. Met de andere jongens is de wisselwerking net iets anders, waardoor ik in opbouwend opzicht meer voor mijn rekening kan nemen.”
Homan heeft goede hoop dat Nieuwerkerk de goede lijn ook de komende weken voortzet. “Er wacht ons een cruciale maand waarin bepaald zal worden of we richting de top vijf kunnen gaan of we naar beneden moeten blijven kijken.”

Moerkapelle blijft ‘mysterie’ voor trainer
Moerkapelle – De grillige prestaties van Moerkapelle blijven een ongrijpbaar fenomeen dit seizoen voor trainer Gerald van der Klok. Zaterdag zag de oefenmeester hoe zijn team zich knap naar een punt knokte tegen de nummer twee van het klassement, NOCKralingen (1-1).

Van der Klok was vol lof over zijn ploeg, die hij vond spelen met lef en beleving. “Alles wat we niet hadden in de wedstrijd tegen Moordrecht, die we vorige week met 6-0 volledig kansloos verloren. Tegen NOC schoten we de bal hard in elkaars voeten en duels gingen we niet half maar heel aan. Ik heb een heel ander Moerkapelle gezien. Dat doet me deugd, maar zet mij ook aan het denken omdat het zo’n enorm verschil is. Het blijft voor mij een mysterie, het is frustrerend en ongrijpbaar.”
Van der Klok had voor het treffen met NOCKralingen een aanpassing gedaan in de speelwijze. Hij koos voor behoudend, waarbij de bezoekers tien meter buiten het strafschopgebied werden opgevangen. “De manier waarop we dat hebben uitgevoerd, beviel me erg goed. Vooral ons middenveld, met Mike van der Vlist, Timo Verheij en Lucas Doornebosch, functioneerde prima. Die gasten hebben gigantisch veel meters gemaakt.”
De thuisploeg liet zich niet in de war brengen door een tegentreffer vlak voor rust. In de tweede helft streed de ploeg met volle overtuiging voor de gelijkmaker. Die viel een kwartier voor tijd. Jarno van Ommeren zag zijn vrije trap geblokkeerd door een Rotterdamse arm. De gegeven strafschop ging er onberispelijk in: 1-1.
Als beloning besloot Van der Klok de trainingen deze week te schrappen. “Daar ben ik niet zo van, maar we hebben de nodige blessures en pijntjes en twee spelers zijn vader geworden. Dinsdag stond ik met zeven spelers op het veld. Een weekje gas terugnemen kan geen kwaad.”

Moordrecht wint ook oefenduel
Moordrecht - Moordrecht blijft het goed doen. De ploeg van trainer Rens Binken, die vorige week Moerkapelle voor de competitie met 0-6 versloeg, klopte zaterdag in een oefenwedstrijd Bernardus met 2-0.

De nummer vijf van de vijfde klasse A kwam op sportpark ‘t Ambacht niet tot scoren. Voor Moordrecht, dat met veel invallers speelde, was Davey Hehakaja tweemaal trefzeker.
Moordrecht hervat zaterdag 24 februari de competitie tegen Sportief.

Werkvoetbal helpt Groeneweg
Zevenhuizen – Groeneweg heeft vlak voor de voorjaarsbreak uitstekende zaken gedaan. De Zevenhuizenaren wonnen zaterdag met 1-0 van Woerden en profiteerden daarmee volop van het puntverlies van ONA en Bergambacht.

Groeneweg stijgt door de nederlaag van Bergambacht bij CVC Reeuwijk naar de derde plaats in de vierde klasse. De achterstand op koplopers Perkouw en ONA is één punt. “Na twee slechte weken is dit een opsteker”, zei trainer Pieter van Zoest. “De weg naar het einde van het seizoen is nog lang en het is in deze fase zaak om aan te haken. Dat doen we nu ook.”

Van Zoest wees na de wedstrijd tegen Woerden twee uitblinkers aan: centrale verdediger Ricky Verwaal en keeper Jeremy Dierikx. Dat ze allebei een verdedigende rol vertolken bij de rood-zwarten was veelzeggend. 

“We zitten niet bepaald in onze beste periode qua voetbal”, erkende Van Zoest. “Dat kan natuurlijk. De ploeg heeft veel arbeid geleverd. Dit was de zege van het werkvoetbal.”

De enige treffer viel zeven minuten voor rust. Eén moment was er weer een glimp te zien van het spitsenduo Rick Sleeuwenhoek/Robin Zuierveld. Op aangeven van Sleeuwenhoek schoot Zuierveld raak.

Van Zoest moest in aanloop naar de wedstrijd op het middenveld nog een wijziging doorvoeren. Moos de Hamer, die bezig is aan een sterk seizoen, kon niet spelen door een gebroken middenhandsbeentje. “Moos is gevallen tijdens de training en toen hij op het veld lag is iemand per ongeluk op zijn hand gaan staan. Die hand werd dusdanig dik dat we maar met hem naar de HAP zijn gegaan. Daar bleek dat zijn middenhandsbeentje is gebroken. Zonder Moos missen we als elftal toch de nodige power, al heeft Niels Heijkoop zijn rol als verdedigende middenvelder prima ingevuld. Hij was net terug van twee weken China voor zijn werk, maar hij deed het zeer goed.”

Groeneweg speelt zaterdag met een combinatie-elftal van het eerste en het tweede tegen BSC’68. De inhaalwedstrijd tegen Siveo’60 blijft op zaterdag 24 februari staan. “Siveo mist die dag wat spelers en ze hadden ons gevraagd of we eerder konden spelen. Wij wilden dinsdag wel, maar dat zag de voorzitter van Siveo niet zitten omdat ze dan veel kantine-inkomsten zouden missen. Voor ons was komende zaterdag geen optie, omdat veel spelers van ons dan weg zijn.”