Babette Blok dit seizoen in actie voor CKV Nieuwerkerk. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Babette Blok dit seizoen in actie voor CKV Nieuwerkerk. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Spits Babette Blok had haar eigen stijl

Sport 420 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - CKV Nieuwerkerk begint op 20 april aan het eerste veldavontuur op het hoogste niveau, maar zal dat doen zonder Babette Blok. Na de zaalcompetitie gaf zij zichzelf een vervroegd pensioen.

Vorige maand was ze voorlopig voor de laatste keer in het blauw en zwart te bewonderen. Hoewel pas 26 jaar heeft Blok de keuze gemaakt korfbal even links te laten liggen. Ook een lager team hoeft haar niet te bellen. “Ik heb de behoefte om andere dingen in mijn leven te doen, zonder altijd rekening te houden met korfbal”, verklaart ze haar besluit. “Ik ben vorig jaar moeder geworden. Het moederschap, werk en korfbal op niveau combineren is gewoon lastig. Het voelde alsof je heel veel ballen tegelijk in de lucht aan het houden was.”
Blok nam afscheid met een gelijkspel tegen KVS en een uitoverwinning op Swift in Middelburg. In die duels was ze zoals altijd doelgericht en vol passie. “Ik ben blij dat ik op deze manier afscheid heb kunnen nemen”, zegt ze. “Het viel mooi samen met onze handhaving in de hoofdklasse. Dat was voor de club heel belangrijk.”
Met Nieuwerkerk kende Blok een desastreuze start in de zaal met één punt uit vijf wedstrijden. Maar het team herrees, waardoor de hoofdklasse één wedstrijd voor het einde kon worden veiliggesteld. “Dat is de verdienste van de spelers, trainers en staf.”
Terwijl Nieuwerkerk nu midden in de voorbereiding zit voor het eerste ereklasse-avontuur op het veld, geniet Blok van veel vrije tijd. “Ik ben in een andere levensfase en wil leuke dingen doen met familie en vrienden. Korfbal heeft bij mij altijd op één gestaan, maar dat is veranderd.”
Ze zegt te kunnen terugkijken op een mooie periode in de hoofdmacht. Ze maakte deel uit van een talentvolle lichting met onder anderen Koen Collée en Niels Stuurstraat. “Het was een hele mooie periode.”
Het was ook een periode waarin Nieuwerkerk op de rand van de Korfbal League stond. In 2020 plaatsten Blok en Nieuwerkerk zich voor de play-offs, die vanwege de coronapandemie echter nooit gespeeld werden. “Dat seizoen beschouw ik sportief gezien als het hoogtepunt. We waren als team heel sterk. Het is ook meteen een dieptepunt, want we konden het niet afmaken door corona.”
Blok en haar teamgenoten moesten met lede ogen toezien hoe Nieuwerkerk de ‘loting’ verloor van Oost-Arnhem, waardoor de Korfbal League werd misgelopen. Dat had grote gevolgen: vrijwel het hele team vertrok, Blok keerde als enige, na de geboorte van haar zoon, terug.
Trainer Ronald Verbeek zei onlangs dat Blok waarschijnlijk de beste dame is die Nieuwerkerk heeft voortgebracht uit eigen gelederen. Haar stijl was brutaal en zeer doelgericht. “Voor mijn tijd vertolkten de dames vooral een ondersteunende rol voor de heren”, zegt ze daarover. “Ik wilde scoren. Als ik de bal kreeg, keek ik eerst naar de korf, dan naar een medespeler.”
Ze kan goed schieten; als jong meisje oefende ze uren op een korf in de achtertuin. De doelgerichtheid zal Nieuwerkerk vanaf nu moeten missen. Zelf ziet Blok in de hoofdmacht wel een dame die iets van haarzelf heeft. “Luka van der Vliet durft het ook. Dat is alleen maar aan te moedigen.”