Een van de molens van de viergang.
Een van de molens van de viergang. Foto: Janssen & De Kievith Fotografie

Fietsen langs de Rotte: ontdek en geniet

Toerisme

Zuidplas – De kronkelende rivier de Rotte verbindt de groene achtertuin van Zuidplas met de dynamische Rotterdamse binnenstad. De rivier en de nabije omgeving kent vermaak, inspanning, inspiratie en rust. Maar bovenal bieden ze je een plek om je thuis te voelen. Een plek waar je leeft, lacht, ontdekt en geniet. En dat binnen handbereik, want je zult verbaasd zijn hoe dicht bij huis je zoveel plezier kunt beleven langs het water en in de natuur.

We nemen je op de fiets mee voor een ontdekkingstocht langs de Rotte en het recreatiegebied Rottemeren. Onze fietstocht start in Zevenhuizen bij Recreatiepark de Koornmolen. We fietsen vanaf daar richting de oorsprong van de rivier in Moerkapelle.

De eerste bijzondere plek die wij tegenkomen is natuurreservaat het Koornmolengat. Dit moerasveengebied is slechts gedeeltelijk ontveend en is ook niet drooggelegd. Er zijn vele soorten watervogels, waaronder een kolonie aalscholvers. Natuur- en Vogelwacht Rotta geeft hier regelmatig rondleidingen.

Molenviergang 
Als we doorfietsen verrijst Molenviergang Zevenhuizen aan de horizon. Vier achter elkaar geschakelde molens die vroeger gezamenlijk het polderniveau op peil hielden. Het is de enige, nog werkende molenviergang van Nederland en levert een idyllisch plaatje op.

Om de A12 te passeren maken wij gebruik van de fietstunnel. De tunnel vormt het decor voor een onverwachte sprookjeswereld: een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Deze ‘besloten tuin’ verbeeldt de vermenging van natuur en cultuur. Het kunstwerk, de Hortus Conclusus, is ontworpen en gerealiseerd door Berkman en Janssens.

De Oorsprong
We fietsen naar de stomp van molen De Oorsprong. Aan het einde van de sloot links ‘ontspringt’ of beter gezegd ‘begint’ de Rotte. De rivier ontstond 4500 jaar geleden in deze omgeving door overstroming van de veenlaag. De zee kon binnenstromen waardoor slib werd afgezet en het gebied in een moeras veranderde.

Daarna werd door klimaatverandering veen gevormd en het westen van Nederland veranderde in één aaneengesloten veengebied. Het water zocht zijn weg terug naar de zee door de zogenaamde veenstromen. De Rotte is hier één van. Doordat het veen als brandstof (turf) werd gebruikt veranderde het afgegraven landschap in watervlakten. Deze zijn later weer drooggemalen waardoor de polders zijn ontstaan.


De kleuren spatten van de weiden als je in het voorjaar of de zomer langs de Rotte fietst.  

Rottemeren
We fietsen een stukje over het weiland, om via Moerkapelle terug te keren naar Recreatiegebied Rottemeren. Eenmaal aangekomen, passeren we Eetcafé de Roerdomp. Een heerlijke plek voor een tussenstop. Vanaf het terras geniet je van een schitterend uitzicht over de Rottemeren en de Eendragtspolder, waar de rest van onze tocht naar toe gaat.

Eendragtspolder
De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale Willem-Alexander Baan. De polder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want als wateroverlast dreigt kan er 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen. Er zijn in het gebied ook veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur.

Zevenhuizense Verlaat
Wij fietsen verder en passeren de Eendrachtsmolen. Dit is een grondzeiler bij het Zevenhuizense Verlaat tussen de Hennipsloot en de Rottemeren. De molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen die het water uitsloeg van twee thans niet meer bestaande molengangen. Vlak achter de molen liggen vele recreatieboten in Jachthaven Rottemeren. In het vaarseizoen kun je bij hun eetcafé Dock of the Bay ook terecht voor een drankje of lunch.

We fietsen door over de dijk, met links een prachtig uitzicht over de polder en rechts de uitgestrekte Rottemeren. We zien er vele zeilbootjes van Zeilschool Wavie, maar ook veel sloepjes en mensen die een verfrissende duik nemen in het water.

De Rottemeren zijn ontstaan toen dit water na de drooglegging van de omliggende polders als hoge boezem ging functioneren. De Rotte en de Rottemeren liggen door inklinking en vervening van het gebied eromheen een stuk hoger dan de polders.

Over de dijk vervolgen wij onze weg en passeren een verborgen parel: Gallery Groene Tuin. Sinds 1993 vind je deze speciaalzaak onder aan de dijk. Ze hebben alle soorten en vormen van bloemwerk en exclusieve en hoogwaardige woonaccessoires. Een leuke plek om tijdens de fietstocht even rond te kijken.


Bij het Zevenhuizer Verlaat kun je de Hennipsloot oversteken richting Rottemeren.  

Zevenhuizerplas
We komen aan bij de Zevenhuizerplas. Zonaanbidders strijken hier neer op één van de stranden. Voor een hapje en drankje bezoeken wij brasserie de Blokhut. Daar ontdekken we dat de Zevenhuizerplas is ontstaan uit zandwinning. We zien dat de plas een waar paradijs voor watersporters is. Kanoën, SUPPEN, zeilen en surfen kan hier allemaal. Bij Activiteiteneiland Lake7 kun je hier materialen voor huren.

Populierenbosje
Een rondje fietsen om het meer brengt ons van het drukke strand naar de rustige gedeelten waar veel watervogels zijn. Zo spotten we de ijsvogel, aalscholver, reiger en allerlei rietvogels. Aan de noordoever vind je een moerasbos. Je kunt hier te voet twee van de vier natuureilandjes bezoeken. Ook het ‘verdronken populierenbosje’ is een lust voor het oog. Je ziet er vele vogelspotters met grote camera’s wachten tot ze de perfecte foto kunnen maken van bijzondere vogels.

Hennipgaarde
Terug in de Eendragtspolder fietsen we langs de internationale, twee kilometer lange Willem-Alexander roeibaan. Als laatste passeren wij de Hennipgaarde.

Deze bestaat uit natuurakkers, een pluk- en kruidentuin, een wilgengriend, een paddenpoel en een boomgaard. Er is ook een natuurlijke speel- en beweegpolder, een leuke tussenstop voor als je de fietstocht met kinderen maakt.

We sluiten de tocht weer af bij Recreatiepark de Koornmolen. Ga naar deze website om zelf de route te kunnen fietsen.


De speeltuin in de Hennipgaarde is een leuke tussenstop als er kinderen meegaan op het fietstochtje. - Foto: Janssen & De Kievith Fotografie