Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Tijdens het mini-sportcongres werd &#39;Open Club&#39; gelanceerd: clubs die hun deuren openen voor andere verenigingen en initiatieven.</p>

Tijdens het mini-sportcongres werd 'Open Club' gelanceerd: clubs die hun deuren openen voor andere verenigingen en initiatieven.

Sportclubs in Zuidplas zoeken elkaar op

  •   keer gelezen   Verenigingen

Zevenhuizen – Sportverenigingen kunnen samen nóg meer bereiken. Dat was de boodschap tijdens het mini-sportcongres in Swanla, waar bestuurders van een groot aantal clubs zich woensdag 3 november verzamelden.

Erik van Leeuwen

De sportverenigingen hebben een bijzondere tijd achter de rug waarin de meeste competities vorig seizoen stil kwamen te liggen vanwege de coronamaatregelen. 

Voor de clubbestuurders was het alle hens aan dek om vrijwilligers bereid te vinden voor het uitvoeren en handhaven van de coronamaatregelen en het in de gaten houden van de ledenontwikkeling en de financiën.

‘Open Club’
Met het mini-sportcongres wil Sportstichting Zuidplas een nieuwe episode starten waarin samenwerking en verbinding centraal staan. Daarvoor werden op de avond twee initiatieven gelanceerd.

De eerste was die van ‘Open Club’, waarbij verenigingen worden opgeroepen om de deuren te openen voor andere verenigingen en initiatieven. Tennisvereniging Zevenhuizen was binnen dertig seconden de eerste club die aangaf wel open te staan voor ‘een bridgeclub’ die overdag gebruik kan maken van de kantine.

Sportstichting Zuidplas hoopt dat ‘Open Club’ een breed gevolg krijgt. “Het doel is om zo veel mogelijk inwoners meer te laten bewegen”, reageerde interim-directeur Minne Dolstra. Ed Lugthart, directeur van Stichting ZO!, ziet kansen om als welzijnsorganisatie de ‘handen ineen te slaan’ met sportverenigingen. Wethouder Jan Verbeek van sport erkende dat sterke, vitale clubs en veel bewegingsmogelijkheden van groot belang zijn voor een goed sportklimaat in Zuidplas.

Sportakkoord
Tijdens de avond werd ook aandacht gevraagd voor het lokaal Sportakkoord, dat vanwege corona een valse start had. Voorzitter Martien Zijderhand vertelde dat er voor nieuwe initiatieven voor brede doelgroepen een aanjaagbudget is, waarop clubs met een goed idee aanspraak kunnen maken.

Om beter in kaart te krijgen welke evenementen – naast de vaste competities – worden georganiseerd, werd de nieuwe website www.actiefinzuidplas.nl gelanceerd. Daarop kunnen clubs allerlei informatie zetten. “We krijgen op die manier ook goed inzicht in wat in welk dorp speelt en waar we meer energie in moeten steken”, aldus Debbie van de Bos van de Sportstichting.

Tijdens de avond werd op een speelse en creatieve manier ‘gewerkt’ aan samenwerking van verenigingen en het werven en behouden van vrijwilligers. 

Meer berichten