Jan van Essen zit voortaan aan de andere kant van de bar.
Jan van Essen zit voortaan aan de andere kant van de bar. Robbert Roos
Advertorial

Dankbare Jan van Essen gaat het rustiger aan doen

Zakelijk 3.456 keer gelezen

Zuidplas - Jan van Essen is een bekende ondernemer die de afgelopen dertien jaar actief was met zijn restaurants in Nieuwerkerk aan den IJssel en Nesselande. Dat is inmiddels veranderd. De Tapas & Wijnbar in Nieuwerkerk is verkocht aan een enthousiaste ondernemer en in restaurant Guay in Nesselande zwaait dochter Samantha inmiddels de scepter. Voor Van Essen een mooi moment om voorzichtig afscheid te nemen. “Ik wil mijn klanten bedanken voor het vertrouwen.”

Eerlijk is eerlijk, klanten zullen weinig merken van alle veranderingen. “Onze Tapas & Wijnbar in de Dorpsstraat in Nieuwerkerk is per 1 januari in handen van eigenaar Stefan Kok die het restaurant met dezelfde passie en bevlogenheid voortzet”, vertelt de inmiddels 68-jarige Van Essen. “Ik wens Stefan veel succes met zijn onderneming. Dit is voor mij een goed moment om mijn klanten en relaties te bedanken voor het vertrouwen en de jarenlange samenwerking. Eigenlijk wilde ik al veel eerder met pensioen, maar toen ik zover was gooide corona roet in het eten en moest ik die plannen uitstellen.”
Nu hij ook restaurant Guay aan de Zevenhuizerplas heeft overgedragen is het tijd om het rustiger aan te doen. “Ik blijf hier nog wel hand- en spandiensten verrichten hoor”, relativeert hij direct. “Maar ze hoeven me niet meer in te plannen.” Om er lachend aan toe te voegen: “Ik zit voortaan alleen nog maar áán de bar, in plaats erachter.”

Van Essen bestierde in zijn leven verschillende eetcafés voor hij zich met zijn restaurants op de Spaanse keuken richtte. “Mijn dochter Samantha heeft in Spanje gestudeerd en we kwamen er zelf ook graag”, licht hij toe. De sfeer en het eten spraken me erg aan, avondvullend genieten van lekkere hapjes. Zo kwam van het een het ander en opende ik de twee Spaans georiënteerde restaurants waarin ik de laatste dertien jaar actief ben geweest.”
In die jaren bouwde hij een goede reputatie en mooie klantenkring op die hij nu heeft overgedragen aan zijn opvolgers.
Bang om in het bekende ‘pensioengat’ te vallen is hij niet. “Ik ben wel blij met wat meer vrije tijd”, licht Van Essen toe. “Zo heb ik meer tijd voor mijn drie kleinkinderen en de vierde die op komst is. Ik kan nu vaker toertochten maken met mijn Harley Davidson. Misschien ga ik er zelfs wel mee naar Spanje.”
Waar Van Essen vroeger in een paar dagen heen en weer reed om inkopen te doen zal hij daar nu wat meer de tijd voor nemen. “De druk is eraf zodat er meer ruimte is om wat langer te blijven en meer van de omgeving te genieten. Ik ga me in elk geval niet vervelen.”