Dekker (links) geeft uitleg bij zijn Waddinxveense molententoonstelling; Van der Zalm en Ottevanger luisteren.
Dekker (links) geeft uitleg bij zijn Waddinxveense molententoonstelling; Van der Zalm en Ottevanger luisteren.

Ook Ons Verleden gaat met de tijd mee

Algemeen 358 keer gelezen

Zevenhuizen - Op de dag dat de anderhalvemetermaatregel stopt, gaan de Zevenhuizense musea weer van start. Zaterdag 25 september openen zowel Ons Verleden als het Molenmuseum voor publiek met nieuwe tentoonstellingen. De mannen achter de musea hopen niet alleen op aanloop van bezoek, maar ook op nieuw bloed. “Zijn er nog mensen zo gek om te investeren in kennis? Je hoeft maar een paar gekken te hebben.”

Door Pepijn de Groot

Omdat Zevenhuizen één pand met twee musea heeft, heette de Oudheidkamer aan de Tweemanspolder algauw ‘Het Museum’. Arie Dekker, Gerard Ottevanger en Pim van der Zalm lopen er al zo lang rond dat ze Het op hun duim kennen; Ottevanger richtte Oud Zevenhuizen-Moerkapelle (OZM) zelfs mede op in 1984. De drie zijn zo verknocht aan Het Museum dat ze vergroeid zijn met de lokale historie. Dat gebeurt met hartelust, al maken ze zich zorgen of hun geschiedenis toekomst heeft.

Natuurlijk zijn de heren ook goedgeluimd. Het Molenmuseum - het stokpaardje van Dekker en Ottevanger - gaat voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer open met een tentoonstelling over Waddinxveense (!) molens. Ons Verleden opent komend weekend de langverwachte tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.

Dekker, Ottevanger en Van der Zalm hopen op het ‘oude normaal’, toen bezoekers geprikkeld door de museumstukken met elkaar in gesprek raakten over de lokale geschiedenis. Ook zonder publiek ging het werk ter behoud van die geschiedenis door - OZM startte pas nog een online krantenbank - maar met minder vrijwilligers en donateurs. “Het spul bemannen is een probleem”, stelt Dekker bezorgd. 

Een ‘tic’ van de molen
Al sinds de opening, twintig jaar geleden, bemannen Dekker en Ottevanger het Molenmuseum. Toen ontfermde Dekker zich over het werk van zijn leermeester Bertus van den Bosch, die alle Rottemolens van de Moerkapelse oorsprong tot het huidige Rotterdam Centraal Station in kaart bracht. Ottevanger ontfermde zich over de molencollectie van verzamelaar Jan Lunenburg. “Een heilige opdracht”, noemt Ottevanger het.

Dat niet iedereen gek is van molens beseft Dekker. “Ik heb een molentic en ben met een natte vinger te lijmen als het om molens gaat.” Al photoshoppend maakt de 87-jarige het molenverleden actueel: hij plakt afbeeldingen van oude molens in foto’s van de huidige omgeving om te laten zien waar ze stonden. 

In de voetsporen van zijn leermeester bracht Dekker alle Waddinxveense molens langs de Gouwe in kaart. Hij hoopt dat er veel mensen komen kijken bij de opening dit weekend, want een museumbezoek “is het mooiste wat je ‘s zaterdags kunt doen.”


In de nieuwe WOII-tentoonstelling is een Duitse brandbom te zien. Ook kan men het bevrijdingsspel ‘Laf en Flink’ spelen in het museum.

Laf en Flink tijdens Hinkelpink
Hoewel er dus iets te vieren is bij de opening, zitten Dekker en Van der Zalm met meer in hun maag. Oud Zevenhuizen-Moerkapelle is financieel gezond maar het aantal donateurs loopt al jaren terug. Van der Zalm vervult, al langer dan hem lief is, meerdere bestuursfuncties ad interim. De dorpen waarvan OZM de geschiedenis bewaakt dijen uit terwijl animo voor de stichting terugloopt.

OZM gaat mee met de tijd, daar ligt het niet aan. De collectie wordt gedigitaliseerd, net als duizenden foto’s en krantenpagina’s. De tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog heeft zelfs een interactief element: het spel ‘Laf en Flink tijdens Hinkelpink’ - een soort ganzenbord - kan worden gespeeld in het museum.

Nu de coronamaatregelen afnemen, hoopt Van der Zalm dat uitgestelde zaken als groeps- en educatieve bezoeken weer op gang komen. “Al hebben scholen nu ook iets anders aan hun hoofd dan een museumbezoek. Dat is het vervelende: als erfgoedinstelling ben je, als het erom spant, vaak kind van de rekening.”

Dekker hoopt dat mensen zich voor de lokale geschiedenis van gisteren, vandaag en morgen willen inzetten - al snapt hij ook dat iedereen het druk heeft. “Dat nieuwe mensen er geen verstand van hebben, maakt niet uit - als ze maar willen! Soms denk ik bij mezelf: ‘hoe deed ik alles vroeger?’ Ik had een gezin, een eigen bedrijf, een groentetuin en ook dit, de molens.” Grappend: “En nu kan ik niet eens meer bukken.”

Het Historisch Centrum, op Tweemanspolder 15, is zaterdag 25 september open tussen 13.30 en 16.00 uur. Op de begane grond is de oorlogstentoonstelling van OZM; op de eerste verdieping de tentoonstelling over Waddinxveense molens. Er is een traplift aanwezig. Ter ere van de opening staan buiten twee Amerikaanse oorlogsvoertuigen opgesteld.