Afbeelding

Ondernemersfonds krijgt tijd van raad

Algemeen 372 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad heeft een definitief besluit over de invoering van een ondernemersfonds in Zuidplas uitgesteld. De raad wil meer draagvlak onder ondernemers voor het initiatief. “Het draagvlak is nu te mager.”

Door Erik van Leeuwen

De initiatiefnemers zeggen dat het fonds hard nodig is in de snel veranderende wereld. Om uitdagingen aan te kunnen als de energietransitie, maar ook de arbeidskrapte, is meer samenwerking nodig in Zuidplas. Daarvoor moet de organisatiegraad omhoog en is het ondernemersfonds ‘het juiste antwoord’, aldus Robin Dijkgraaf, voorzitter van de Nieuwerkerkse ondernemersvereniging VION.

Via het fonds worden extra gelden opgehaald waarmee investeringen kunnen worden gedaan. Het geld wordt geïnd via belastingen, ondernemers betalen een hogere Woz-bijdrage, wat neerkomt op 50 euro extra op een Woz-waarde van honderdduizend euro. Het is dus een verplichte bijdrage.

Volgens VION-bestuurslid en ondernemer Arie van Tienhoven laat Zuidplas nu grote kansen liggen. “Het is dramatisch versnipperd. We zitten bij geen enkel regionaal overleg aan tafel.”

Er is echter ook veel verzet tegen het fonds. Een groep ondernemers ziet de meerwaarde er niet van in. Robert van der Eijk, voorzitter van de vereniging van eigenaren in het Gouwepark – het grootste bedrijvenpark van Zuidplas - zegt dat de initiatiefnemers alleen maar de voordelen laten zien en de nadelen niet. “Er wordt gezegd dat Waddinxveen en Gouda ook een ondernemersfonds hebben, maar niet dat dat maar voor 43 van de bijna vierhonderd gemeenten in Nederland geldt. In Gouda ligt één miljoen geld te liggen op een plank.”

Lightversie
Om de gemeenteraad toch over de streep te trekken, dienden de voorstanders van het ondernemersfonds een wat zij zelf noemden ‘lightversie’ in. Volgens Van Tienhoven was dit het moment om een keuze te maken. “Er zijn wat mij betreft drie opties: het ondernemersfonds omarmen, kiezen voor de lightversie of voor de Brexit-variant. In het laatste geval zijn we het slechtste jongetje van de klas.”

Het werd geen enkele versie. De gemeenteraad sprak zijn twijfels uit over draagvlak, maar gaf wel aan de kans voor meer samenwerking open te houden. “Het voelt als een ‘Noord-Koreaantje’”, zei NEZ-raadslid Paul van Drenth. “Dat een kleine groep beslist voor de grote groep.”

“Niemand is tegen meer samenwerking”, zo verwoordde wethouder Jan Willem Schuurman de stemming in de zaal. “Daarom is het zo jammer dat de roep om meer samenwerking leidt tot verdeeldheid.”