Afbeelding

‘Ongeleid projectiel’ raast op Zuidplas af

Financieel 993 keer gelezen

Zuidplas - De steeds hoger wordende kosten voor Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) trekken meer en meer een wissel op de gemeentelijke financiën. De bestedingsruimte voor het op peil houden van de voorzieningen wordt kleiner en kleiner.

“Een ongeleid projectiel”, zo noemt fractievoorzitter Cock van der Spek van ChristenUnie/SGP de kostenpost voor de Jeugdzorg en Wmo. Ongeveer een maand geleden werd bekend dat het tekort op de Wmo wéér groter is dan verwacht. Het zorgt ervoor dat de zorgen van de politiek verder toenemen. Het ‘zorgmonster’ onder controle krijgen is de opdracht, maar de gouden formule is nog niet gevonden.

Lokale politici waarschuwden de afgelopen weken dat de grote uitgaven voor Jeugdzorg en de Wmo impact zullen hebben op de totale bestedingen van Zuidplas. Voorzieningen zullen in het gedrang komen. Nu is al zeker dat in de komende coalitieperiode niet alles kan. “We zullen keuzes maken”, is de harde boodschap van VVD-voorman Ferry van Wijnen. Frans Klovert (D66) sluit niet uit dat inwoners straks moeten bijspringen om de begroting in balans te houden. “Wellicht komt er een verhoging van de ozb aan. Veel opties hebben we niet.”

De oplopende kosten zijn niet van vandaag of gisteren. In 2015 schoof de landelijke overheid de wettelijke taken op het gebied van Jeugdzorg en de Wmo door naar de gemeenten. Die werden meteen opgezadeld met een bezuiniging. Nog altijd krijgen de gemeenten te weinig geld vanuit Den Haag. Dat is een deel van het verhaal, het andere heeft te maken met een efficiënte inrichting van de organisatie. Zeker NEZ en de SP, die beide niet aan de onderhandelingstafel zitten voor de coalitie, noemen die organisatie in Zuidplas ‘een log, bureaucratisch apparaat’. “Ook naar de inkoop van zorg moet scherper worden gekeken”, zegt Paul van Drenth (NEZ). Hij zei een jaar geleden dat ‘het niet zo kan zijn, dat straks 44.000 inwoners voor een kleine groep moeten bloeden’. “Je moet goed kijken welke zorg je levert en op welke manier.”

Een ‘dure jongen’ in de Wmo is de huishoudelijke hulp. Daar loopt Zuidplas volgens Cock van der Spek volledig op leeg. “De knoppen waar we aan kunnen draaien om de kosten te beheersen, zijn beperkt”, erkent Klovert. “Dat maakt het ook zo lastig.” Benno de Ruiter (CDA) pleit voor meer preventie. “Maar daarmee lossen we het probleem op korte termijn niet op.” (Erik van Leeuwen)