Nieuwerkerk-Noord is al jaren onderwerp van discussie.
Nieuwerkerk-Noord is al jaren onderwerp van discussie. Erik van Leeuwen

Vier scenario’s voor de toekomst van gebied Nieuwerkerk-Noord

Algemeen 1.353 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente Zuidplas gaat vier scenario’s in kaart brengen voor Nieuwerkerk-Noord. Grootschalige woningbouw wordt als één van de scenario’s genoemd.

Door Erik van Leeuwen

De ontwikkeling van Nieuwerkerk-Noord was lange tijd onderdeel van de besluitvorming over het masterplan voor het middengebied van de Zuidplaspolder.

Er wordt al heel lang gesproken over planontwikkeling in het gebied dat ligt tussen Nesselande en de Eerste Tochtweg en doorkruist wordt door de N219. In 2009 kwam de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel met de toenmalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle tot een plan in hoofdlijnen. Het plan Zuidplas-West moest voorzien in de bouw van 1200 woningen in Zevenhuizen-Zuid, het huidige Koningskwartier, en 1800 woningen in Nieuwerkerk-Noord. Koningskwartier is nu in aanbouw, voor Nieuwerkerk-Noord werden na 2008 gronden verworven, maar tot een ontwikkeling kwam het niet omdat de provincie achtduizend woningen in het Vijfde Dorp genoeg vindt. In Zuidplas wordt, tot 2035, slechts op beperkte schaal woningbouw toegestaan (drie hectare). Ter vergelijking: het Vijfde Dorp is duizend hectare.

Doordat werd afgezien van grootschalige woningbouwontwikkeling duurt de onzekerheid voor de bewoners van Nieuwerkerk-Noord echter voort. Daarom nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgeroepen om verkenningen te doen naar de toekomst van het gebied.

Dat heeft geresulteerd in vier scenario’s, waarvan grootschalige woningbouw ná 2035 het eerste is. Het zo snel mogelijk bestemmen van het gebied als glastuinbouwgebied is het tweede scenario. Daarnaast wordt gekeken naar een optie met aan de noordkant woningbouw en aan de zuidkant industrie. Het college houdt alle opties open, zo blijkt uit scenario 4: het out-of-the-box-scenario.

Lees verder op pagina 11