Golfprofessional Janna de Ruijter is fulltime bezig met haar golflessen.
Golfprofessional Janna de Ruijter is fulltime bezig met haar golflessen. Judith Rikken

Een dagje swingen, putten en chippen

Toerisme 407 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wie eens wat anders wil dan uitgaan met leeftijdsgenoten, of benieuwd is wat die kennis of eigen partner nu precies naar die golfbaan trekt, schrijft zich in voor een dagje swingen, putten en chippen met Janna de Ruijter. “De opdracht is simpel: de bal moet in het gaatje.”

Tien kandidaat-golfers meldden zich onlangs op een hete zaterdagochtend bij golfschool Hitland in Nieuwerkerk voor een eendaagse cursus om de basisbeginselen van het golfen onder de knie te krijgen.

Na een succesvolle afronding wacht de deelnemers een baanpermissie voor de par-3 baan. Die geeft toegang tot een korte baan met negen holes, die volgens de Nederlandse Golf Federatie (NGF) vele voordelen biedt om de van oudsher als elitair beschouwde golfsport toegankelijk te maken voor een breder publiek. 

Op de korte baan kost een ronde weinig tijd: handig voor golfers die werken en alleen voor of na het werk en in het weekend kunnen spelen. Dat doen zij dan tegen lagere tarieven dan op de 18-holesbaan, waarvoor je bovendien pas na een zogenoemde handicap 54 cursus een officiële baanpermissie van de federatie krijgt.

Nieuwelingen hebben op de par-3 baan de kans om veel succeservaringen op te doen, omdat de holes korter zijn en de bal al met één slag op de green kan liggen. Kinderen, opa’s en oma’s die nog niet, of niet meer, zo ver kunnen slaan, kunnen er samen op terecht.

Samen
Gerda Achthoven uit Nesselande haalde haar baanpermissie al eens eerder, maar raakte lange tijd geen club aan. “Nu ik meer tijd heb, vind ik het toch wel leuk om samen met mijn man en dochter de baan te kunnen lopen; zij golfen al heel lang. De theorietoets heb ik al gehaald, ik weet wat wel en niet mag op de baan.”

Ook de Ouderkerkse Lisette Vrijdag heeft zich door geliefden laten aansteken met het golfvirus. “Als je samen dingen kunt doen, dan is dat fijn. Mijn vriend is een oud-golfprof en mijn zoon van 17 is ook volop aan het golfen. Ik merk bij mijn kinderen dat de sport vanuit school steeds meer gestimuleerd wordt; er worden regelmatig golfclinics gegeven.”

Golfpro Janna de Ruijter ervaart dat de belangstelling groot is. “We werken hier met drie fulltime professionals en de cursussen die we geven, zitten meestal vol.”

Stabiel onderlijf
Capellenaren Merijn van Dorsten (19), student fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en Dimitri Uiterwijk (18), student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, zijn naast hun 15-jarige plaatsgenote Sasha Hu deze zaterdag de jongsten in de groep.

“Makkelijk zeg”, bluft Van Dorsten, als het eerste onderdeel van de dag - het oefenen van de slag - is afgerond en de tien zich gaan bekwamen in het putten.

“Putten”, houdt De Ruijter haar pupillen voor, “is een belangrijk, maar misschien niet het spectaculairste onderdeel van golfen. Daarom ga ik het jullie zo snel mogelijk leren. Belangrijk is een stabiel, strak onderlijf, je moet het vanuit je schouders proberen te doen. De opdracht op de green is simpel: de bal moet in het gaatje. Liefst met zo min mogelijk slagen.”

De Capelse Sisi Chin slaat even later verbouwereerd de hand voor de mond als ze haar bal binnen no time in de hole ziet verdwijnen. “Hij mag er uiteraard ook in één keer in”, lacht De Ruijter. Student Van Dorsten kost het putten wat meer moeite dan hij had gedacht. Onder het toeziend oog van zijn compagnon Dimitri Uiterwijk rolt het balletje na een slag of tien dan toch de hole in. 

Waarom de twee voor de cursus naar de golfbaan zijn gekomen? Voor Uiterwijk is het meer dan ontspannen een balletje slaan. Hij hoopt op de baan ook verbinding te vinden. 

“Uitgaan met leeftijdsgenoten is leuk, maar ik denk dat je je pas echt ontwikkelt in contact met andere leeftijdsgroepen. Wat in mijn studentenomgeving een beetje gaande is, is dat veel mensen niet weten wat ze echt willen en welke richting ze op moeten. Als we ons meer mengen met mensen met banen bijvoorbeeld, dan is dat een mooie manier om ervaringen van anderen mee te krijgen.”

Van Dorsten kijkt er iets anders tegenaan: “Golf is gewoon een sport. Een sport waarin je je ver kunt ontwikkelen.”  Toch ziet ook hij het sociale aspect: “Bij golfen sta je niet als tegenstanders tegenover elkaar, maar loop je met elkaar op.”

De kosten voor het gebruik van een par-3 baan - 15 euro - vallen volgens hem mee, net als het bedrag - 85 euro - voor de eendaagse cursus. “Al is de sport voor een student die alles bij elkaar moet schrapen om op vakantie te kunnen, misschien niet weggelegd. Dat geldt gelukkig niet voor mij.”

Voor studenten en jeugd heeft de golfbaan in Park Hitland overigens aangepaste tarieven. In de kosten van materialen - van ballen tot kleding en van clubs tot trolleys - zit een grote variatie; de golfer kan het zo gek maken als hij of zij zelf wil.

Een uurtje gratis kennismaken met golf - wat nog geen baanpermissie oplevert - kan overigens op alle banen in de omgeving van Zuidplas.

Chippen: de bal moet even de lucht in om na de landing door te rollen naar de hole.
Wat materialen betreft kan de golfer het zo gek maken als hij of zij wil.
Dimitri Uiterwijk moedigt Merijn van Dorsten aan goed te mikken.
Putten: belangrijk is een stabiel, strak onderlijf, het moet vanuit de schouders gebeuren.