Voor het eerst had de Nieuwerkerkse avondvierdaagse meer dan duizend deelnemers.
Voor het eerst had de Nieuwerkerkse avondvierdaagse meer dan duizend deelnemers. Foto: Erik van Leeuwen

Topjaar voor vierdaagse

Nieuwerkerk aan den IJssel – De Nieuwerkerkse avondvierdaagse tikte de laatste jaren telkens de duizend deelnemers aan, maar het lukte maar niet om die grens te overschrijden. Bij de 39ste editie, afgelopen week, was het eindelijk raak: met 1034 lopers gaat 2019 de boeken in als topjaar.

Er kwam tijdens de slotetappe van vrijdag geen einde aan het lint van lopers door de straten van Dorrestein. Er leek geen eind te komen aan de stroom van mensen tijdens de intocht, die voorafgegaan werd door muziekvereniging DKV. "We hebben ruim duizend lopers, maar doe vandaag maar gerust maal drie", zei Helma Schurink namens de organiserende voetbalvereniging Nieuwerkerk.
Het mooie weer hielp volgens haar mee in de topscore. "We hadden net als andere jaren 900 voorinschrijvingen, maar maandag was het prachtig weer. Onze ervaring is dat kortebroekenweer veel lopers trekt."
Er was vorige week één slechte dag, maar daar had de avondvierdaagse weinig last van. "Op woensdag was het echt noodweer. Als het geen wandelvrije avond was geweest, hadden we het zeker afgeblazen, want we nemen geen enkel risico."
De veertigste editie van de avondvierdaagse wordt volgend jaar vanaf 8 juni gehouden. Schurink: "Normaal staan we wat later op de kalender, maar als we een week later lopen zitten we midden in het EK voetbal. Onze slotdag is nu op de avond van de openingswedstrijd van het EK." (Erik van Leeuwen)