Geen evenementen tot 1 juni, ook SamenLoop voor Hoop afgelast

Zevenhuizen - Op 27 april geen kleedjes, kramen en muziek in de straten en op 5 mei geen viering van Bevrijdingsdag. Stichting Oranje Zevenhuizen besloot vorige week 'met pijn in het hart' om deze evenementen gezien alle onzekerheden rondom het coronavirus uit te stellen. Enkele dagen later werd duidelijk dat door de nieuwe overheidsmaatregelen geen enkel evenement tot 1 juni meer door kan gaan.

Oranje Zevenhuizen liet weten al volop bezig te zijn geweest met de voorbereidingen voor de twee evenementen. "Veel sponsoren zegden hun steun al toe en veel verenigingen waren bezig om vrijwilligers te werven voor de barbezetting." Hoewel de maatregelen in eerste instantie tot 6 april van kracht waren, achtte de organisatie het toch niet verantwoord om de festiviteiten door te laten gaan. "Gezondheid is nu het allerbelangrijkste, een feestje vieren kan later ook nog wel."

Ook de SamenLoop voor Hoop Zuidplas die eind september zou worden gehouden in Nieuwerkerk is afgelast. Het coronavirus vormt een te groot risico voor deelnemers, vrijwilligers en vooral voor eregasten van het 24-uurs wandelevenement, meent de organisatie. Die eregasten zijn de mensen die de diagnose kanker hebben of ooit hebben gekregen en daardoor een lagere weerstand hebben.
'Bovendien maken de onzekerheid en de maatregelen die terecht worden genomen het op dit moment onmogelijk om sponsors en teams te werven en er is geen zicht op wanneer deze situatie verbeterd zal zijn.'
Diverse acties voor de SamenLoop voor Hoop Zuidplas kunnen nog steeds gesteund worden met een donatie, die ten goede komt aan kankeronderzoek. De acties zijn te vinden op acties.samenloopvoorhoop.nl (zoekterm Zuidplas).

Andere afgelastingen
Voordat de nieuwe maatregelen van de overheid maandagavond van kracht werden, besloot een aantal organisaties in Zuidplas al uit eigen beweging om activiteiten niet door te laten gaan.
Zo werd besloten dat een tegel uit eigen tuin inleveren en een tuinplant cadeau krijgen, er op 28 maart niet bij zou zijn. De actie van vereniging Groei en Bloei en Intratuin is uitgesteld.
Milieuvereniging Zuidplas zegde de geplande jaarvergadering op 1 april af. De vereniging verwijst naar haar website voor de jaarstukken en stelt nog op zoek te zijn naar actieve mensen en bestuursleden.
Ondanks dat in de Oudheidkamer van de Historische Verening Nieuwerkerk nooit meer dan vijftig mensen tegelijk binnen mogen zijn, koos het bestuur ervoor om op 4 april helemaal dicht te blijven.
Verder annuleerde de rommelmarktcommissie van de hervormde kerk in Zevenhuizen de rommelmarkt aan de Wilgenlaan op 4 april, en blies De Zevenster de paasviering op 7 april al af. De opening van beeldentuin DIJ in Moordrecht op 9 april is verplaatst naar het najaar.