Huisartsen openen noodpost in Gouda

Regio - De HuisArtsenPost (HAP) Midden-Holland heeft sinds vrijdag 20 maart een Nood HAP waar mensen met luchtwegklachten, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, op afspraak terechtkunnen voor huisartsenzorg. Deze Nood HAP bevindt zich in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Tijdens kantooruren bellen patiënten uit Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen naar de eigen huisartsenpraktijk. De huisarts maakt een inschatting of een bezoek aan de Nood HAP nodig is.
In de avond, nacht en in het weekend kunnen patiënten de HAP Midden-Holland bellen. De Nood HAP is dus niet via inloop toegankelijk.
De huidige HAP blijft functioneren zoals normaal: huisartsenspoedzorg in de avond-, nacht- en weekenduren voor patiënten zónder luchtwegklachten. Patiënten worden, gezien de drukte, opgeroepen om de huisarts en de huisartsenpost alleen te bellen als het echt nodig is. Wie naar het ziekenhuis komt, wordt gevraagd naar eventuele klachten en de juiste route gewezen.

Opschaling
Het inrichten van een Nood HAP maakt onderdeel uit van de regionale opschaling van de zorg. De capaciteit van de HAP neemt hierdoor toe en ook zijn de isolatiemaatregelen op de Nood HAP eenvoudiger uitvoerbaar. Huisartsen bereiden zich zo voor op een toename van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.
De Nood HAP is in een afgesloten deel van het gebouw van het ziekenhuis en is toegankelijk via een eigen ingang tussen parkeergarage P2 en de hoofdingang van het Groene Hart Ziekenhuis.

IJsselland Ziekenhuis
Inwoners van Nieuwerkerk die zich melden bij de huisartsenpost of de spoedeisende hulp (SEH) van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel treffen daar een nieuwe indeling van de wachtkamers aan. In verband met het coronavirus wordt de wachtkamer van de HAP gebruikt voor patiënten met luchtwegklachten. De wachtkamer van de SEH wordt gebruikt voor patiënten zonder luchtwegklachten.
Sinds dinsdag 24 maart wordt alle patiënten en bezoekers voordat zij het ziekenhuis binnen mogen, gevraagd naar klachten als koorts of een koortsachtig gevoel, hoesten en/of benauwdheidsklachten. Patiënten met één of meerdere van deze klachten krijgen een mondkapje voor en worden begeleid naar de afdeling. Bezoekers met klachten mogen niet naar binnen.