Bij de schoolexamens deze week zaten minder leerlingen in een lokaal. (archieffoto en tekst: Judith Rikken)
Bij de schoolexamens deze week zaten minder leerlingen in een lokaal. (archieffoto en tekst: Judith Rikken)

Jaar zonder eindexamen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor ruim honderd vmbo-eindexamenleerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs in Zuidplas werd dinsdag duidelijk dat zij begin mei geen centraal schriftelijk examen doen. Een deel van hen kwam begin deze week wel naar school voor de schoolexamens, die normaal gesproken voor de helft meetellen voor het eindexamen.

Maandag Nederlands, dinsdag biologie. Dat was het programma van de 62 eindexamenleerlingen van het Thorbecke VO. Of ze de rest van de week ook nog op school verwacht worden, kon directeur Petra van den Berg dinsdagochtend niet zeggen. Het wachten was op het besluit van minister Slob of het eindexamen in mei door zou gaan. "Wij hebben wel gezien dat de kinderen erg gemotiveerd waren en zich onder de gegeven omstandigheden goed hebben proberen voor te bereiden." In de lokalen waar de toetsen werden afgenomen zaten maximaal 11 leerlingen op afstand van elkaar en de tafels en deurklinken werden volgens Van den Berg extra schoongehouden.
Op het Comenius College zouden de schoolexamens voor 43 leerlingen vanaf volgende week beginnen. Of die doorgaan is dinsdagmiddag laat beslist. "Ik merk al wel dat steeds meer collega's om verschillende redenen aangeven niet meer naar school te kunnen komen", zei directeur Bas Visser.