Ganzendumping

Naar aanleiding van berichten over het dumpen van ganzen in onder andere Nieuwerkerk aan den IJssel en berichten hierover die de Jagersvereniging afdeling Zuid-Holland binnenkreeg, reageren wij. Wij hebben contact opgenomen met de Omgevingsdienst Zuid-Holland, de gemeenten Lopik, Bodegraven-Reeuwijk en Zuidplas om de toedracht te bespreken en nemen contact op met de provincies Zuid-Holland en Utrecht.
Ten eerste benadrukken wij dat de provincie van jagers verlangt om onder andere schade bij landbouw, tuinders en vliegverkeer te bestrijden en de populatie ganzen te beheren. Dit gebeurt door jagers die hiertoe een strenge opleiding hebben genoten en bij het gebruik van ontheffingen gecontroleerd worden op het voldoen aan de wettelijke vereisten en voorwaarden in de ontheffing.
Ten tweede leveren geschoten ganzen duurzaam en smaakvol vlees op dat helemaal past bij duurzaam en lokaal eten uit eigen natuur.
Ten derde heeft de ganzenpopulatie de afgelopen decennia een enorme toename gezien in Nederland.
Tot slot drukken we onze leden en jagers in het algemeen op het hart dat het in de natuur achterlaten van resten van in het wild geschoten dieren op zich niet strafbaar is - in sommige gevallen is het zelfs beleid om gedode of aangereden dieren in de natuur achter te laten - maar dat het op deze wijze weggooien van grote aantallen ganzen in het oppervlaktewater wel verboden is. Daarnaast is het langs de openbare weg achterlaten van ganzen niet gewenst; het tast het brede maatschappelijk draagvlak aan en heeft geen bijdrage aan een natuurlijke wijze van terugbrengen van biomassa. Daar waar het een overtreding betreft, werken de Wildbeheereenheden en de Jagersvereniging samen met politie en boa’s om de eventuele daders op te sporen. Jagers zijn de ogen en oren in het buitengebied.
De Jagersvereniging bepleit dat jagers zoveel mogelijk benutten van het geschoten dier. Met de provincie willen we graag verder het gesprek aangaan over het kwijt kunnen van de niet benutbare delen.
Wij roepen organisaties, gemeenten en individuen die vermeende misstanden denken waar te nemen die met jagers of jacht te maken hebben, op om contact op te nemen met de Jagersvereniging en of de lokale WBE. In veel gevallen is er wel degelijk toestemming en/of een ontheffing en lichten wij e.e.a. van harte toe.

Namens de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Henning van den Akker