Ook het Nieuwerkerkse Parc De IJsselhoeve is sinds vrijdag gesloten  voor toeristische verhuur. (Erik van Leeuwen)
Ook het Nieuwerkerkse Parc De IJsselhoeve is sinds vrijdag gesloten voor toeristische verhuur. (Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Campings en parken alleen voor mensen met 'woonprobleem'

Zuidplas – Alle vakantieparken, kampeerterreinen, minicampings, kamers, B&B's en jachthavens in Zuidplas zijn sinds vrijdag dicht voor 'recreatief nachtverblijf'. Veiligheidsregio Hollands Midden besloot de maatregel vorige week in te stellen tot uiterlijk 10 mei of zoveel eerder als mogelijk is.

Recreatiecentrum De Koornmolen in Zevenhuizen sloot vooruitlopend op de maatregel begin vorige week al het campinggedeelte. Die actie was een rechtstreeks gevolg van het kabinetsbesluit op dinsdag 31 maart om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verlengen tot 28 april. Sanitaire voorzieningen op de camping mochten niet open.

“We hebben daarom dinsdagavond en woensdagochtend alle campinggasten al afgebeld”, zegt Arend van der Knaap, eigenaar van De Koornmolen. “Dat hebben we met pijn in het hart gedaan. Het wordt prachtig weer, maar we kunnen niet anders.” Ook langhuurders van stacaravans kunnen tot 10 mei niet op het park terecht. “Dat is niet leuk, dat zijn vaak oudere mensen die hier al jaren vertoeven”, aldus Van der Knaap. Een uitzondering geldt voor gasten met een ‘woonprobleem’. “Dat zijn gasten die tijdelijk hier gehuisvest zijn omdat hun woning wordt gebouwd of verbouwd. Die kun je moeilijk wegsturen.”
Van der Knaap betreurt de maatregelen, maar is wel blij met de duidelijkheid. “De keuze is begrijpelijk. De veiligheid en gezondheid van mensen staat voorop. Ik heb ook een verantwoordelijkheid naar mijn medewerkers.”
Hotel Nieuwerkerk ontvangt al geen gasten meer sinds de sluiting van de horeca op 15 maart. “Vanaf het moment dat ons restaurant dicht moest, konden we al weinig service meer leveren”, stelt woordvoerder Vincent van Leeuwen. “De gasten die er om een goede reden nog zijn, krijgen roomservice.”
De hotelketen zegt een maatschappelijke bijdrage te willen leveren in de vorm van het beschikbaar stellen van kamers voor zorg. Dat gebeurde bijvoorbeeld al in het Brabantse Uden, waar een coronacentrum en huisartsenpost zijn ingericht, en in Hotel Ridderkerk, sinds 1 april opvanglocatie voor patiënten in quarantaine.