Woensdag 1 april 19.10 uur: de klokken van de Oude Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel laten van zich horen. (foto: Catie van Westing)
Woensdag 1 april 19.10 uur: de klokken van de Oude Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel laten van zich horen. (foto: Catie van Westing)

Alle klokken luiden mee

Zuidplas - Elke zondag is het in alle Zuidplasdorpen een vertrouwd geluid: de klokken die luiden om gemeenteleden op te roepen voor de kerkdienst. Het is zo gewoon geworden dat veel mensen het niet eens meer opmerken. Opvallender is het luiden van de klokken op woensdagavond, dat niet oproept voor een dienst, maar klinkt als teken van hoop en troost in een tijd waarin corona ieders leven beheerst. Alle kerken van Zuidplas, mits in het bezit van een klok, geven gehoor aan de landelijke oproep om een kwartier lang, van 19.00 tot 19.15 uur, de klokken luidkeels hun werk te laten doen. Vanavond, woensdag 8 april, luiden de klokken voor de vierde keer.

De actie, gestart door de Vrienden van de Paradijskerk in Rotterdam, is inmiddels omarmd door meer dan 600 kerken in Nederland. Ook in Zuidplas wordt de actie breed gedragen en doen alle beschikbare kerkklokken mee.
"We luiden de klokken als hoopvol teken dat we als samenleving de coronacrisis kunnen doorstaan en dat we hoopvol durven uitzien naar betere tijden; als troostvol geluid voor allen die rouwen om slachtoffers van het coronavirus, voor allen die het lastig vinden om thuis deze weken door te komen en als boodschap aan alle werkers in vitale beroepen. De samenleving is hen dankbaar voor hun inzet en wat zij voor de medemens en ons land betekenen", geeft Catie van Westing namens het Interkerkelijk Overleg (in oprichting) Nieuwerkerk aan den IJssel door.
Ten minste tot eind april blijven de klokken op woensdagavond luiden.

Digitale diensten
Omdat de diensten in de kerken geen doorgang kunnen vinden, volgen gemeenteleden de zondagse samenkomst nu vooral digitaal. De kerkelijke gemeenten brengen hun leden op de hoogte hoe en via welk kanaal de diensten gevolgd kunnen worden.

YouTube

De Beth-El kerk in Moordrecht houdt na het luiden van de klok elke woensdagavond vanaf 19.30 uur een meditatief moment, dat te volgen is via YouTube.

Stille Week
Op het YouTube-kanaal van de Ringvaartweek verschijnen ook in de Stille Week naar Pasen filmpjes voor de gemeenteleden.
Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn er korte vieringen, waarbij muziek een belangrijke tol speelt. "Zo hopen we op een bijzondere manier te zorgen voor verbinding tussen mensen in de week op weg naar Pasen", laat Cornella Visser-Mol van de kerk weten.
Voor meer informatie: www.ringvaartkerk.nl of www.geloofinnnieuwerkerk.nl.