Op het Cruyff Court in Moordrecht deden kinderen vorige week mee aan de sport- en spelactiviteiten. (foto: Sportstichting Zuidplas)
Op het Cruyff Court in Moordrecht deden kinderen vorige week mee aan de sport- en spelactiviteiten. (foto: Sportstichting Zuidplas)

Sport en spel voor kinderen op herhaling, basketbal voor jongeren met gepaste afstand

Zuidplas - Sportstichting Zuidplas en Welzijn Zuidplas hielden woensdag 13 mei sport- en spelinstuifmiddagen voor de jeugd in Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen. Ook vandaag, 20 mei, en volgende week 27 mei staan weer voetbal, hockey, lintjesroof, trefbal en badminton op het programma. Ook aan jongeren vanaf 13 jaar wordt nu gedacht.

"We zijn gestart met een pilot voor de jeugd tot en met 12 jaar", zegt teamleider sport & promotie Debbie Schriemer-Van den Bos van Sportstichting Zuidplas. "Dit omdat we aan vaste protocollen en richtlijnen zijn gebonden. Voor de 13+ gaan we meer kijken naar individuele sporten waar geen contact nodig is. We gaan kijken of we de lokale sportverenigingen/fitnessbedrijven per dorp bij de activiteiten kunnen betrekken."
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die onderling geen afstand hoeven te houden, kunnen vandaag en volgende week om 14.00 uur een uurtje bewegen op het Cruyff Court in het Moordrechtse Moerhoutpark, op het voetbalveld en de speelplaats aan de Leliestraat in Zevenhuizen en op het sportveld achter de Nieuwerkerkse Parkzoomhal. De kosten van de instuif bedragen 2 euro. Er wordt rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen rondom corona. Inschrijven kan via www.sportstichtingzuidplas.nl.
Met ruim dertig inschrijvingen verdeeld over de drie dorpen, is er nog ruimte voor meer kinderen. Als de middagen een succes blijken, gaan Sportstichting Zuidplas en Welzijn Zuidplas in juni door met de activiteiten en worden die waar mogelijk uitgebreid. Dan komen ook de kinderen vanaf 13 jaar aan de beurt, die buiten de leeftijdscategorie vallen waarvoor de noodverordening wat buiten spelen betreft een uitzondering maakt. Jongeren moeten ook onderling anderhalve meter afstand houden.

Basketbalclinic
Om die reden gaat het in de basketbalclinic in Nieuwerkerk vandaag en op 27 mei voor 10- tot en met 17-jarigen vooral om schotprecisie en conditietraining. De protocollen maken partijtjes spelen nog niet mogelijk. De clinic op het basketbalveld naast De IJsselkids wordt van 14.30 tot 17.00 uur gegeven door tienerwerker Cemil de Wolf van Welzijn Zuidplas. Die organisatie zegt nog niet de capaciteit te hebben om ook uit te rukken naar de andere dorpen van Zuidplas. "Het idee is om zodra dit draait ook naar de andere dorpen te gaan", aldus jongerenwerker Shawni Latuheru.
Voor de basisschoolleerlingen staan in de eerste week van de zomervakantie sowieso clinics gepland. "Wie weet dan ook nog voor jongeren." Aanmelden voor vandaag en 27 mei: cemil@welzijnzuidplas.nl.