Voor het eerst na de quarantaine mochten de boulers de baan weer op. (foto: pr)
Voor het eerst na de quarantaine mochten de boulers de baan weer op. (foto: pr)

Uitloopbanen geven boulers de ruimte

Nieuwerkerk aan den IJssel – De ballen rollen weer. Bij Jeu de boulesclub Nieuwerkerk wordt er na de heropening van het park afgelopen week weer lustig op los gespeeld. “Als club waren we hier wel aan toe.”

Door Erik van Leeuwen

Ook voor jeu de boulend Nieuwerkerk geldt de anderhalvemeterregel. “We hebben ruimte gemaakt”, zegt voorzitter Wilco Dekker. Van de dertig beschikbare buitenbanen – binnen mag er tot 1 september nog niet gespeeld worden – kunnen er maximaal vijftien gebruikt worden. De ‘uitloopbanen’ moeten ervoor zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt met medespeler en tegenstander.

Maar er is meer waarmee JBC Nieuwerkerk rekening houdt. Bij onderlinge partijtjes mogen maximaal twee spelers het tegen twee andere spelers opnemen. “Je mag meerdere partijen spelen, maar dan wel steeds met en tegen dezelfde koppels”, legt Dekker uit. Nog zo’n maatregel: iedere speler neemt naast zijn eigen ballen zijn eigen but, het kleine witte balletje dat een centrale rol speelt in de jeu de boules, mee naar de baan. “Normaal spelen we met één but die om de beurt wordt gegooid door de spelers. Dat is nu niet handig. We willen het risico van besmetting, hoe klein ook, vermijden.”

De jeu-de-boulesclub is ook zo voorzichtig omdat de gemiddelde leeftijd van de leden relatief hoog is. “Een groot percentage is inderdaad ouder dan vijftig”, bevestigt Dekker. “Die leden behoren tot de zogenaamde risicogroep. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere.”

'Corona heeft ons
tienduizend
euro gekost'

Zelf laat hij daarom de baan ook nog even links liggen. “Ik heb een behoorlijk gezondheidsverleden. Ik ben al langs geweest om te kijken, maar op een afstandje.”

Toch is hij blij dat er weer gespeeld kan worden. “Je moet op een gegeven moment ook wel”, zegt hij. “Je hebt elkaar weken niet gezien, voor het verenigingsgevoel is dat niet goed.”
De ballen rollen weer. 'Als club waren we hier wel aan toe'

Hij kijkt ook uit naar het moment dat het terras weer open mag. “Er moet wel weer wat geld in het laatje komen. Corona heeft ons alles bij elkaar meer dan tienduizend euro gekost. Het Raadhuispleintoernooi is niet alleen een geweldig promotiemoment voor ons, maar financieel ook zeer lucratief. Je hebt het toch over vijf- zesduizend euro.”


Wereldwinkel Nieuwerkerk blijft voorlopig open op vrijdag en zaterdag

Nieuwerkerk aan den IJssel – De Wereldwinkel aan de Dorpsstraat 51a blijft voorlopig open op vrijdag (van 9.30 tot 17.00 uur) en zaterdag (tot 16.30 uur) en bekijkt eind mei of de opening kan worden verruimd. Momenteel mogen maximaal drie personen (plus één kind) tegelijk in de winkel aanwezig zijn.