Beter zicht op verspreiding corona

Regio - Al ruim twee weken zijn volgens cijfers van het RIVM geen inwoners van Zuidplas vanwege covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Sinds 2 mei heeft het virus in Zuidplas ook geen levens meer geëist. Eerder, in maart en april, overleden negentien mensen aan de ziekte. De afgelopen vier weken werden 25 nieuwe besmettingsgevallen aangetoond; het totale aantal sinds de uitbraak staat nu op 126.

Omdat landelijk de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan steeds meer versoepeld worden, worden vanaf volgende maand meer mensen getest op covid-19. Ook gaan de GGD'en meer bron- en contactonderzoek doen om erachter te komen met wie een besmet persoon in aanraking is geweest. Cijfers die de GGD Hollands Midden op die manier verzamelt over de verspreiding van corona, worden bijgehouden op eengezonderhollandsmidden.nl

Voordat de maatregelen werden versoepeld, werden alleen kwetsbare groepen en zorgpersoneel getest. De cijfers zeiden toen niet alles over het daadwerkelijke aantal patiënten met corona in een gemeente of de regio.

De GGD test sinds kort een steeds bredere groep met coronaklachten, zoals leraren, mantelzorgers, kappers en jeugdtrainers. In juni is het de bedoeling om iedereen in Nederland met klachten te testen. Omdat de cijfers nu een realistischer beeld gaan geven van de verspreiding, wil de GGD ze centraal beschikbaar stellen. Het zogenoemde dashboard waarop dat gebeurt, wordt elke dag voor 18.00 uur geactualiseerd. De informatie moet ertoe leiden dat het virus onder controle wordt gehouden.