Afbeelding
Foto:

Zevenhuizenaren boeren biologisch voor de buurt

Lokaal voedsel aanbieden en kopen is hip en happening. Sinds Nederland geconfronteerd werd met het coronavirus is het aantal initiatieven in razendsnel tempo uit de grond geschoten.

Zevenhuizenaren Ico Spriensma en Liesbeth de Frel besloten vorig jaar al werk te gaan maken van biologisch geteelde producten. Op een lap grond van anderhalve hectare achter de Eendrachtsweg verbouwen ze vollegrondsgroenten. "Zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, gewoon puur natuur", zegt De Frel."We gebruiken minder middelen dan een biologische boer, maar zijn niet gecertificeerd. Een bewuste keuze, omdat dat duur is en eigenlijk alleen te doen als je eigen land hebt dat je tientallen jaren zult gebruiken. Wij huren onze grond."

"Passie, idealisme, een dure hobby, het is van alles wat", lacht Spriens-ma. "Het businessmodel klopt van geen kant en we nemen een groot risico, maar we willen dit doen." De Frel: "We hopen er een beweging mee in gang te zetten naar meer bewustzijn van het belang van biodiversiteit en natuurlijk evenwicht."
Het duo volgde een cursus biologische landbouw en liet zijn teeltplan beoordelen door de universiteit van Wageningen. "We hebben gekozen voor strokenteelt, waarbij op elke strook een ander gewas staat." Meer dan dertig soorten groenten hebben de twee met hulp van een handvol vrijwilligers gezaaid en geplant. De eerste producten komen over een maand van het land, verwachten ze.
"Het is een spannend verhaal, we houden onze vingers gekruist", zegt Spriensma. "Het is geen wetenschap wat we hier bedrijven, er zijn zoveel factoren die bepalen of iets lukt of niet." Lees verder op pagina 21