Droogtegevoelige kades gecontroleerd

Regio - Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voert volgende week extra controles uit aan droogtegevoelige veenkades. Door het neerslagtekort sinds maart is dat nu al nodig; eerder dan in de recordjaren 1976 en 2018.
Veen bestaat voor een groot deel uit onverteerde plantenresten. Bij droogte verdampt veel water uit veen, waardoor het lichter wordt. Daardoor kan een kade te licht worden om water tegen te houden. Het hoogheemraadschap kan kades repareren en verstevigen door scheuren op te vullen met klei of er klei tegenaan en op te leggen.


SP-vragen over
huurverhoging

Zuidplas - De fractie van de SP in de gemeenteraad van Zuidplas zegt signalen te krijgen dat huurders niet weten waarvan zij een huurverhoging per 1 juli moeten betalen. Zij heeft het college gevraagd hoe huurders die nu al een betalingsachterstand hebben snel de nodige hulp krijgen en welke afspraken er met de woningcorporaties zijn gemaakt over huurbevriezing of -verlaging.
Wettelijk mogen de woningcorporaties hun huren over 2020 gemiddeld met maximaal 2,6 procent verhogen. Dat is exclusief huurverhoging voor nieuwe huurders en wegens woningverbetering.