Gemeenteraad mogelijk snel terug in raadzaal

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad keert mogelijk snel weer terug in de raadzaal in het gemeentehuis. De gemeente zoekt naar een oplossing, nu vanaf 1 juni het weer mogelijk is om met meer personen tegelijk samen te komen.

“We zijn al een tijdje bezig om te kijken hoe we de raad kunnen inrichten naar de anderhalvemeterstandaard”, zegt burgemeester Han Weber. “Het wordt passen en meten.”
In Zuidplas bestaat de raad uit 27 inwoners. Bij een gemeenteraadsvergadering is daarbij de aanwezigheid noodzakelijk van het college van burgemeester en wethouders, de gemeentesecretaris en de griffier. Daarnaast is er bij reguliere vergaderingen plaats voor belangenstellenden op de publieke tribune. Dat aantal varieert en is sterk afhankelijk van de onderwerpen die op de agenda staan.

Na 1 juni is fysiek vergaderen weer mogelijk, mits de onderlinge afstand van anderhalve meter gegarandeerd wordt. “Zoals de raadsleden naast elkaar zaten kan niet", zegt Weber "Het is duidelijk dat we, om ieder raadslid een plaats te bieden, de hele zaal nodig hebben. Dus ook de publieke tribune. En daar is de techniek – microfoons – niet voor ingericht.”
Collegeleden zullen vanuit de hal de vergaderingen moeten bijwonen. “Het lijkt simpel, maar het is veel ingewikkelder dan we denken. Na elke spreekbeurt van een raadslid moet worden schoongemaakt. Al met al een heel gedoe.”

Toch vindt Weber het de moeite waard om te onderzoeken. “Het alternatief is online vergaderen. Dat is de next best thing. Ik vind het hard nodig dat we elkaar weer in levenden lijve zien en elkaar goed in de ogen kunnen kijken.” Hij zegt ook dat de gemeente heeft overwogen om de raad elders onder te brengen. “Daar zitten heel veel haken en ogen aan. Bovendien zijn er nauwelijks gebouwen in de gemeente beschikbaar waar voldoende ruimte is.”
Weber benadrukt dat een terugkeer in de raadzaal losstaat van de technische problemen waarmee de gemeenteraad kampte bij de eerste online vergadering vorige week woensdag. “Als we geen livestream hebben terwijl we wél fysiek vergaderen, zitten we met hetzelfde probleem.”
Hij noemt de raadsvergadering van 10 juni als mogelijk eerste fysieke vergadering in de raadzaal.
(Erik van Leeuwen)