Vrijwilliger Marjanne Ferbrache is regelmatig te vinden op de akker van Spriensma en De Frel.
Vrijwilliger Marjanne Ferbrache is regelmatig te vinden op de akker van Spriensma en De Frel.

Liesbeth de Frel en Ico Spriensma van de 'Buurderij'

Aan de dorpsrand van Zevenhuizen bouwen Ico Spriensma en Liesbeth de Frel aan hun 'Buurderij'; een boerderij én ontmoetingsplek waar iedereen producten van lokale boeren na online reservering kan komen ophalen. "Boeren ontmoeten de buren en de buren ontmoeten elkaar."

Zevenhuizen - De uienplantjes steken nét boven de aarde uit, als De Frel en Spriensma half mei op een warme, winderige dag hun land laten zien. De aardappelplanten doen het goed, net als de witte en rode kool en inmiddels ook de broccoli. "De eerste broccoli is opgegeten door een fazant. Daarom hebben we nu maar wapperdingetjes opgehangen en palen om de akker gezet, waarop misschien wel een roofvogel wil gaan zitten. Netten over de gewassen willen we niet. Het is nu vooral uitproberen om erachter te komen wat werkt."

Boer & Buurt, zo wilden de twee hun gezamenlijke initiatief dopen, nadat ze elkaar vorig jaar hadden ontmoet in de Zevenhuizense Hennipgaarde. De Frel gaf er voor de Stichting Natuurpolders een rondleiding, Spriensma had zich er, gelokt door de wuivende tarwe daar, voor aangemeld. "Ik ben de zoon van een akkerbouwer uit Noord-Groningen. Met die achtergrond heb ik nooit iets gedaan - ik werkte tot voor kort als organisatieadviseur bij technische bedrijven - maar op de een of andere manier is de belangstelling alsnog aangewakkerd."

Op zoek naar een online platform om hun producten straks op te verkopen, kwamen de twee terecht bij Boeren & Buren, een netwerk van 'buren' die rechtstreeks kopen bij lokale boeren. "We vonden dat het meest sympathieke platform, waarbij je geen abonnement hoeft af te sluiten op een groentepakket ofzo. Je hoort toch vaak dat mensen op een gegeven moment niet meer weten hoe ze het op moeten krijgen."

Ruim tweehonderd belangstellenden hebben zich tot grote verbazing van de twee al aangemeld als 'buur'. "Negentig procent kennen we niet. Dat is juist wel leuk." Mensen beslissen zelf wat zij willen afnemen en wanneer. "Op het moment dat er online tien bloemkolen besteld zijn, dan gaan we het veld op en snijden die af. Op de website geven we aan hoeveel er per dag beschikbaar is." Op de 'Buurderij' aan de Eendrachtsweg organiseert het duo straks twee keer per week een afhaalmoment.

Voordat de verkoop van hun eigen producten kan beginnen moet er nog veel gebeuren. Half juni verwachten De Frel en Spriensma te kunnen beginnen, in eerste instantie vooral met producten van andere lokale producenten en telers die ook staan voor een natuurvriendelijke manier van werken. Zo zijn over enkele weken kasgroenten en Hollands fruit uit Moerkapelle verkrijgbaar, net als Limousin rundvlees uit de Rotterdamse Schieveenpolder, en meel en bloem, gemalen in Nieuwerkerk aan den IJssel. (Judith Rikken)

Afbeelding