Corona bij arbeidsmigranten leidt tot vragen

Zuidplas - Burgemeester en wethouders moeten antwoord geven op de vraag hoe het woon-werkverkeer en de huisvesting van arbeidsmigranten in Zuidplas geregeld zijn, nu elders in het land bij bedrijven met veel buitenlandse werknemers veel coronabesmettingen zijn geconstateerd. Het besmettingsrisico zou onder andere samenhangen met het vervoer van de arbeidskrachten en het feit dat ze vaak samen gehuisvest zijn. De fractie van de SP in de gemeenteraad stelt de vragen omdat ook in Zuidplas in de vleessector en de glastuinbouw veel migranten aan het werk zijn. De SP wil weten of de gemeente zicht heeft op welke uitzendbureaus actief zijn in Zuidplas en aan welke bedrijven die hun personeel uitlenen. Ook is gevraagd of en hoe vaak handhavend is opgetreden tegen het vervoeren van te veel mensen tegelijk in een auto of busje.


Vooral coronabekeuringen voor minderjarigen

Zuidplas – De afgelopen weken zijn in Zuidplas 22 ‘coronabekeuringen’ uitgeschreven. Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten. Dertien bekeuringen van 95 euro werden uitgedeeld aan minderjarigen. Negen volwassenen kregen er een van 390 euro. Er zijn geen bedrijven beboet. Sinds via een noodverordening de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus worden gehandhaafd, is er onder andere een samenscholingsverbod van kracht en moeten niet-gezinsleden anderhalve meter afstand van elkaar bewaren.


Techniek liet gemeenteraad in de steek

Zuidplas – Burgemeester Han Weber heeft woensdag 20 mei de eerste online raadsvergadering in de historie van Zuidplas noodgedwongen moeten afblazen. Oorzaak: de livestream was en bleef zwart. “De techniek heeft ons in de steek gelaten.”

Weber, als burgemeester voorzitter van de raad, zei ‘vreselijk te balen’ van de situatie. “Het is vervelend voor alle betrokkenen, voor de raadsleden, voor de inwoners die geraakt zijn door onderwerpen op de agenda en voor onze eigen mensen die er van alles aan hebben gedaan om het wél te laten werken.”
Weber zat net als de vier wethouders, griffier en 27 raadsleden klaar om live te gaan, toen de verbinding haperde. “We kregen de livestream niet aan de praat. Er liepen op het gemeentehuis twee ict’ers. Zij hebben verbinding gehad met de leverancier, maar dat bood geen soelaas.”
De techniek was uitvoerig getest. “Twee weken geleden hebben we de hoorzitting over het sociaal domein live uitgezonden. Dat ging zonder problemen, al was het geluid niet optimaal. De ochtend voor de vergadering hebben we nog een generale repetitie gedaan. Alles functioneerde zoals het moest. Op het moment suprême liet de techniek ons echter in de steek.”
Vergaderen zonder livestream was volgens Weber geen optie. “De wet schrijft voor dat een vergadering openbaar moet zijn en dus live te volgen moet zijn. Ook bij een fysieke raadsvergadering hadden we dus een probleem gehad. Er moet minimaal geluid zijn.”
Dus restte Weber niets anders om na een uur de vergadering niet te beginnen. “Ik heb een deadline gesteld. We hadden een volle agenda met onderwerpen. Je hebt tijd nodig om die ordentelijk en zorgvuldig te laten verlopen. Je kunt bovendien niet tot laat door, mensen worden ook moe. Dat beïnvloedt ook het besluitvormingsproces.”
De raadsvergadering werd door Weber verschoven naar dinsdag 26 mei. (Erik van Leeuwen)