Huis van Hoop

Wij zijn verbaasd over de uitspraak 'We hebben daarna omwonenden veelvuldig meegenomen in de ontwikkelingen' van wethouder De Haas in het artikel 'Plek voor zonen en dochters' in Hart van Holland van 20 mei, naar aanleiding van klachten over de communicatie over het vestigen van een Huis van Hoop in Esse Zoom.

Informatie vanuit de gemeente? Nooit gehad; informatie is alleen gedeeld door Woonpartners Midden-Holland. We kregen een flyer over een inloopbijeenkomst in december 2019 met de mededeling dat 'negen sociale huurwoningen worden verhuurd via stichting De Hoop ggz met als doel stabilisatie en resocialisatie'. Dat deze inloopbijeenkomst erg druk bezocht werd, was voor de betrokken partijen een verrassing.
Tijdens deze inloopbijeenkomst is gevraagd, en in onze beleving ook toegezegd, dat er zonder een informatiebijeenkomst geen overeenkomst getekend zou worden. Op 3 en 17 april kregen we van Woonpartners Midden-Holland een informatiebulletin, waarin onder andere stond: 'Woonpartners heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente voor de komst van een Huis van Hoop, samen met Stichting De Hoop GGZ. Of er een Huis van Hoop komt, is afhankelijk van besluitvorming van de gemeente dat eind april wordt genomen.'
Op 28 april werden we verrast door het artikel in Hart van Holland waarin stond dat de gemeente Zuidplas had ingestemd met de komst van een Huis van Hoop in Esse Zoom. Op 4 mei heeft Woonpartners een uitnodiging verstuurd voor de digitale bewonersbijeenkomst.
Is dit volgens wethouder De Haas "We hebben daarna omwonenden veelvuldig meegenomen in de ontwikkelingen'?

De digitale bewonersbijeenkomst was zinloos en kende slechts één positief punt. Uitleg van de heer Rijkaart over de doelgroep en categorie mensen die in Huis van Hoop komen wonen, stelt ons iets meer gerust.

Jammer dat de gemeente zo slecht heeft gereageerd op de reacties tijdens de inloopbijeenkomst in december. Huis van Hoop staat hierdoor voor de start al met 15-0 achter. Volgens overheidsbeleid moet elke gemeente dit soort woonvormen initiëren. Dit had de gemeente, vooral wethouder De Haas, in december al duidelijk moeten maken. Een wethouder die reacties van inwoners op een flyer met daarin het woord 'resocialisatie' zo slecht inschat, lijkt niet echt te weten wat speelt in de maatschappij.
Elk initiatief en communicatie overlaten aan Woonpartners Midden-Holland getuigt van weinig respect naar de omwonenden.

Het besluit is er. Wij hopen dat de gemeente ervan geleerd heeft dat dit niet de manier is waarop met de inwoners wordt omgegaan.

Familie Roling en familie Petterson,
Nieuwerkerk aan den IJssel