Door hondenpoep en gft-afval gaat de waterkwaliteit achteruit. (foto: archief Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)
Door hondenpoep en gft-afval gaat de waterkwaliteit achteruit. (foto: archief Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Vissen dood door weinig zuurstof in Ringvaart

Moordrecht - Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard roept op om honden niet bij water hun behoefte te laten doen en eenden en vissen niet te voeren. Aanleiding zijn de dode vissen die vrijdag werden aangetroffen in de Ringvaart in Moordrecht.

Na meldingen over dode en naar lucht happende vissen in de Ringvaart hebben medewerkers van het hoogheemraadschap een lager zuurstofgehalte in het water gemeten.

Door de gemiddeld hogere temperaturen van afgelopen periode vermindert de kwaliteit van het water in sommige vaarten, sloten, plassen en vijvers. Ook is er minder beweging in het water waardoor het zuurstofgehalte daalt en bacteriƫn harder groeien dan normaal. Het hoogheemraadschap wijst erop dat stoffen uit hondenpoep en gft-afval een voedselbron zijn voor blauwalg, bacteriƫn en kroos.
Het hoogheemraadschap probeert kwaliteitsvermindering van het water te voorkomen door de aanvoer van vers water met een hoger zuurstofgehalte. In droge periodes is dat echter lastig, omdat er dan niet genoeg goed zoetwater beschikbaar is.

De dode vissen zijn in samenwerking met de gemeente uit het water gehaald.