Zuidplas haakt aan bij Coalition of the Willing

Zuidplas – De gemeente Zuidplas sluit aan bij de Coalition of the Willing, een samenwerking van Nederlandse gemeenten om alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen.
Zuidplas voegt zich bij andere gemeenten die er bij politiek Den Haag op aandringen meer jonge verweesde vluchtelingen op te nemen. Nederland heeft zich bereid verklaard 28 jeugdigen op te nemen; dat vinden vluchtelingen- en andere organisaties te weinig. Griekenland heeft EU-landen gevraagd 5000 'wezen', die op de Griekse eilanden onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen leven, onderdak te bieden. De helft van hen is door landen al een plaats aangeboden.
In de gemeenteraad werd een motie om zich aan te sluiten bij deze Coalition of the Willing gesteund door vijf fracties. “We moeten meer doen dan alleen geld sturen en kennis en expertise delen”, vond Dagmar Ambachtsheer van ChristenUnie/SGP, dat met PvdA/GroenLinks de motie indiende. “We hebben altijd de plicht om mensen in nood te helpen”, stelde Jan Baas (SP). Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) vindt dat Nederland zijn best mag doen en die mening is ook NEZ toegedaan. “We moeten deze jonge mensen perspectief bieden en ze de kans geven op een normaal leven en een baan.” Baas stelde bovendien dat Nederland een traditie heeft met het opvangen van vluchtelingen. “We hebben ons altijd opengesteld voor mensen in nood of zij die op de vlucht waren.”
VVD en het CDA steunden de motie niet. “We begrijpen de motie, maar wij vinden dat het aan de landelijke politiek is”, zei Ferry van Wijnen (VVD). “Wij vinden dat er landelijk en breed gekeken moet worden naar dit probleem. Er zijn meer kwetsbare groepen maar die zijn misschien op dit moment niet in ons vizier. Als er vluchtelingen naar Zuidplas komen, zijn ze van harte welkom.” Frans Klovert (D66) begreep beide standpunten. “Het is een dilemma. Aan de ene kant heb je de menselijke maat om mensen te helpen, aan de andere kant begrijp ik ook de VVD en CDA om het over te laten aan de landelijke overheid. Tóch stemmen wij voor de motie, als signaal.” Ook het college zat er ‘dubbel’ in. “Wie kan nee zeggen tegen een vraag om mensen in nood te helpen”, stelde wethouder Jan Verbeek zichzelf een retorische vraag. “Aan de andere kant is het ook dat er veel meer groepen in nood zijn: de Rijksoverheid weet ons te vinden als er vluchtelingen opgevangen moeten worden. Kijk naar de tijdelijke opvang van vluchtelingen in sporthal De Kleine Vink. Wij laten als college het besluit over de motie aan de raad over.” (Erik van Leeuwen)