Hervorming sociaal domein gaat door

Zuidplas – De gemeenteraad steunt het college in het voornemen om de organisatie in het sociaal domein opnieuw in te richten. De raad stelt voor de fusie tussen het sociaal team en Welzijn Zuidplas 488.000 euro beschikbaar.

Doel van de hervorming is om de toegang tot zorg en hulp eenvoudiger te maken. Ook denkt het college dat de nieuwe organisatie, die gaat fungeren als een verbonden partij, efficiënter kan worden. Daarmee kan sneller zorg en hulp geboden worden aan inwoners. Deze passende zorg en hulp op maat moet de kosten beheersbaar houden.

Niet alle partijen in de raad waren enthousiast over de plannen. Daarbij gaat het niet om de denkrichting, die al eerder was vastgesteld door de raad, maar meer om de praktische uitvoering. D66 was het meest kritisch: de tweekoppige fractie, bestaande uit Chantal Bon-Van de Griek en Frans Klovert, vond dat het voorstel niet ‘rijp’ was voor besluitvorming. “Er zijn voor ons nog te veel vragen en onduidelijkheden. Wij vinden dat er nog een volwassen debat nodig is”, zei Bon, doelend op de setting van de raadsvergadering van dinsdag 26 mei die zich online afspeelde. Zij is er bovendien niet van overtuigd dat de nieuwe organisatie een verbetering is. “Wij zien dat nog niet.”
De andere fracties hebben duidelijk meer vertrouwen in de nieuwe stap. “Eerst nadenken dan bewegen”, merkte Serena Rodenburg namens de SP op. Zij had het wel beter gevonden als het college drie, vier zorgmodellen had gepresenteerd dan één nu. “We hoeven als Zuidplas heus niet het wiel opnieuw uit te vinden.” Wethouder Daan de Haas verzekerde dat het college goed gaat kijken naar de uitvoering. Dat gaat gedaan worden door een kwartiermaker, die, nu de raad budget heeft vrijgemaakt, aangesteld kan worden om de hervorming in details uit te werken. De VVD vroeg aandacht voor de vaste werknemers en vrijwilligers van Welzijn Zuidplas. “Iedereen kan blijven en dat hebben we al laten weten”, stelde De Haas partijgenoot en VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen gerust. Van Wijnen zei er vertrouwen in te hebben dat het college komt tot een organisatie waarbij kwalitatieve zorg en hulp wordt gegarandeerd in combinatie ‘met ieders portemonnee in Zuidplas’.
De nieuwe organisatie moet op 1 april 2021 starten. Er wordt nog gezocht naar een naam. “We zoeken naar een naam die het brede karakter van de organisatie weergeeft”, aldus De Haas. (Erik van Leeuwen)


Mantelzorgwaardering in coronatijd

Zuidplas - Bij afwezigheid dit jaar van een activiteit voor mantelzorgers, is een speciale editie van een magazine door Mantelzorg NL verspreid. Ook niet-geregistreerde mantelzorgers kunnen het aanvragen bij het mantelzorgsteunpunt van Welzijn Zuidplas via 06-43030437 of mantelzorg@welzijnzuidplas.nl.