Raad kiest voor bescherming Rottedijk

Zuidplas - Een meerderheid van de gemeenteraad is 26 mei akkoord gegaan met het reparatieplan voor de Rottedijk in Moerkapelle. Door een nieuw bestemmingsplan wordt bouw in het als cultureel-historisch waardevol bestempeld gebied uitgesloten.

“Beter laat dan nooit”, reageerde wethouder Jan Hordijk. “Door deze reparatie beschermen we een fraai stukje Zuidplas. Als we dat voor één plek moeten doen, is dat wel de Rottedijk.” Aan de dijk staan zes bewoonde molenstompen. De molens maakten onderdeel uit van een zeventiende-eeuws molencomplex.

Met het besluit gaat er een streep door het bestemmingsplan van 2012. Alleen de partij van Hordijk, de VVD, stemde tegen. Raadslid Jos Wiegman wees op de financiële risico’s van de ingreep. Voor twee van de zes percelen die het betreft kan planschade ontstaan, die mogelijk vergoed moet worden. “Er komt een financiële crisis op ons af en dan is deze stap niet slim,” liet hij weten.

Bij de andere fracties gaf behoud van het cultuurhistorische erfgoed de doorslag. “Het is een uniek stukje Zuidplas”, zei Pien Meppelink (CDA). “Er wordt al genoeg gebouwd in de gemeente. Laten we dit gebied sparen”, aldus Paul van Drenth (NEZ).


Gemeente reguleert visrechten Zuidplas

Zuidplas - Wie zijn of haar vishengel wil uitgooien in gemeentelijk water in Zuidplas, kan daarvoor voortaan online een VISpas aanvragen of een dag- of weekpas bij hengelsportvereniging Moordrecht. Tot nu toe is vissen in gemeentelijk water niet toegestaan; het college heeft de gemeenteraad laten weten de visrechten te gaan reguleren.

Sinds 1 juni is het visrecht voor het vissen in gemeentelijke watergangen verhuurd aan de koepelorganisatie Federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland. Die federatie biedt inwoners van Zuidplas via HSV Moordrecht een gereduceerd tarief. Een dagpas kost 2 euro, een weekpas 5 euro. De opbrengst van de verkoop komt tot een bedrag van duizend euro ten goede aan de kas van HSV Moordrecht.
Handhaving vindt plaats door de partij die de visrechten heeft gekregen van de gemeente Zuidplas. Boa's hebben daarin geen rol.


'Opstandelingen' over recreatieparken

Moordrecht - 'Het beleg van Moordrecht' heet de tweede aflevering van het programma Opstandelingen van BNNVARA dat op 11 juni wordt uitgezonden. Daarin komen eigenaren van recreatiewoningen op Moordrechtse vakantieparken aan het woord over de omstandigheden waaronder zij hun woningen ooit kochten en de handhaving door de gemeente van het verbod op permanente bewoning van hun huizen.