Werk van de Nieuwerkerkse Mariska Palsgraaf maakt deel uit van de try-out met land art. (foto: Rob Stolk)
Werk van de Nieuwerkerkse Mariska Palsgraaf maakt deel uit van de try-out met land art. (foto: Rob Stolk)

Lat een stukje hoger in Beeldentuin de Olifant

Nieuwerkerk aan den IJssel/Ver Hitland - De jaarlijkse Beeldentuin op Leefgoed de Olifant, die de hele zomer te bezichtigen is, is woensdag 10 juni voor het eerst open voor publiek. Er zijn ruim veertig beelden te zien, waaronder monumentaal werk van Potzenmakerij Ketelaar en vijf installaties land art in het kader van 10 Jaar Zuidplas, een voorproefje voor een tweejaarlijks festival in Park Hitland, dat op de planning staat.

De deelnemende kunstenaars aan de Beeldentuin zijn dit jaar Albert Kramer, Nelly Geluk, Rieke van der Stoep, Liedeke Veninga, Jan Ketelaar, Don Satijn, Lex Schilperoord en Riesjart Bus. Permanent werk is er te zien van Ineke van Dijk, Leo Jongenotter, Lili Schultz, Paz Sans en Jan-Clemens Lampe en Nora van Krimpen.

Organisatoren Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld zijn trots op het resultaat. "Het gaat steeds meer de kant op die we zoeken", meent Belonje. "De beelden krijgen steeds meer formaat en het werk wordt indrukwekkender." Hij zet zijn woorden kracht bij door te wijzen naar de imposante, vijf meter hoge cortenstalen beeldengroep van Jan Ketelaar 'De Staat van Nederland'. "We zijn er best trots op dat we kunstenaars op dat niveau er bij de zesde editie al warm voor krijgen om mee te doen."

De gemeente Zuidplas kende dit jaar subsidie toe aan Stichting Leefgoed de Olifant voor het plan om een land art-festival met tien kunstenaars te organiseren tussen de golfbaan en het Leefgoed in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Land art is een kunstvorm die ingrijpt in het landschap en iets toevoegt dat wordt opgenomen in de natuur en natuurbeleving. De gemaakte installaties blijven in de regel staan en vergaan of vergroeien en/of blijven zichtbaar als landmarkeringen. Het idee is om het om de twee jaar te organiseren op andere plekken.
Te laat bleek echter het bedrag van de uiteindelijke toewijzing niet voldoende voor het beoogde evenement. In overleg met de gemeente is ervoor gekozen om een try out te doen op het Leefgoed met vijf kunstenaars: Piet Kouwenhoven, Johan Sietzema, Hedy Hempe, Mariska Palsgraaf en Bart Belonje.
Vanwege de coronamaatregelen wordt het bezoek gereguleerd. "We willen controle houden over de bewegingen. We hebben daarom besloten niet meer dan tien mensen per keer toe te laten en altijd onder begeleiding van een vrijwilliger", zegt Ariann Kraaijeveld. "Mensen die willen komen, kunnen vooraf een ticket van 5 euro boeken via Leefgoed.nl/tickets. Vanwege de nieuwe regels vragen we mensen die na afloop iets willen gebruiken, om dat voor aanvang van het bezoek te reserveren." De Beeldentuin is open van woensdag tot en met zondag. De entree is elk heel uur vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur.