Geen brandhaarden in slachterijen

Regio - GGD Hollands Midden gaat niet alle werknemers van slachterijen in Zuidplas uit voorzorg testen op het coronavirus. "Daar is geen noodzaak toe. We hebben nog geen brandhaarden gezien", zegt een woordvoerder.

In Zuidplas werken honderden mensen in slachterijen in Nieuwerkerk en Zevenhuizen. Elders in het land bleken de afgelopen weken veel medewerkers - met name arbeidsmigranten - in die sector besmet met het coronavirus. De FNV pleitte daarop voor het testen van alle medewerkers in de vleesverwerkende industrie. Minister Schouten liet weten dat dat verzoek bij de GGD's ligt.
Woordvoerder Marijke Everts van de Van Drie Groep, waartoe slachterij Boer in Nieuwerkerk behoort, liet weten dat sinds dinsdag van alle medewerkers van het bedrijf de temperatuur wordt gemeten en dat er in productielijnen aanpassingen zijn gedaan zodat werknemers zoveel mogelijk afstand van elkaar kunnen houden. Ook stelde zij dat Boer relatief veel vaste medewerkers heeft en vooral rond feestdagen met inleenkrachten werkt, en dat het ziekteverzuim in het bedrijf op dit moment niet afwijkt ten opzichte van het verzuim in dezelfde periode vorig jaar. Pluimveeslachterij Clazing in Zevenhuizen wilde vrijdag niet reageren: "Wij weten wat we doen en onthouden ons van commentaar."
GGD Hollands Midden stelt dat werkgevers en gemeenten een belangrijke verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen in bedrijfstakken waar veel arbeidsmigranten werken. "Je kunt nu niet met twaalf mensen in een klein busje gaan zitten. De gemeente moet daar ook op letten. In onze gemeenten gaat het op dit moment goed."