'Nog weg te gaan naar betere aanrijtijden'

Vervolg van voorpagina
Zuidplas - “Wij waren erg geschrokken van de behaalde resultaten in september 2019", aldus raadslid Benno de Ruiter (CDA). "Slechts in 58,6 procent van de gevallen was de politie op tijd bij een prio1-melding. Voor alle duidelijkheid: het gaat dan niet om een kat in de boom, maar om een ernstig ongeval, incident met een fysiek risico of een gewapende overval. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat in geval van nood de politie binnen vijftien minuten op locatie is.”

De resultaten zijn sinds september vorig jaar wel fors verbeterd. Gemiddeld haalde de politie vorig jaar 74 procent. Voor de eerste maanden van dit jaar laten de cijfers ook een opgaande lijn zien: in april 85 procent, in mei 81 procent. “We gaan de goede kant op, maar hebben nog een weg te gaan”, zei De Ruiter, die het onderwerp voor de gemeenteraadsvergadering van 24 juni agendeerde. Hij kon zich vinden in de uitleg van de burgemeester over de krapte van het korps, maar constateerde tegelijkertijd dat in de gemeente Waddinxveen de voorgeschreven aanrijtijden vorig jaar vaker werden gehaald dan in Zuidplas (86,7 procent op tijd). Hij kon dat niet los zien van de aanwezigheid van het politiebureau op Waddinxveens grondgebied. “En de uitgestrektheid van Zuidplas speelt duidelijk een rol.”

Handhavers
Weber ging ook in op de rol van de handhavers, die in de afgelopen coronatijd ondersteuning kregen van een handvol stagiaires. Volgens hem sneed het mes aan twee kanten. “De stagiaires konden welkome ervaring opdoen, wij als gemeente hadden een paar extra ogen en oren.”
Over de toekomstige positie van boa's was Weber duidelijk. “Boa’s zijn geen politieagenten. Hun opleiding en bevoegdheden zijn anders.” Daarmee zat hij op één lijn met raadslid Frans Klovert van D66 die, voordat de discussie op gang kwam over meer bevoegdheden voor de boa’s, aangaf geen voorstander te zijn van het creëren van een nieuw soort gemeentepolitie. “Boa’s met tanks door de straat, dat moeten we niet hebben”, voegde hij eraan toe.

De raad sprak zijn waardering uit voor de inzet en optreden van de lokale politie de afgelopen maanden. “Zeker in deze tijd, waarin de politie soms als kop van Jut wordt gezien, is dat belangrijk”, aldus De Ruiter. “Ze leveren goed werk.”


Geen KWF-collectebus, maar donatiekaart

Nieuwerkerk aan den IJssel - De collectanten voor KWF Kankerbestrijding gaan van 31 augustus tot en met 5 september niet met collectebussen langs de deuren in Nieuwerkerk aan den IJssel, maar bezorgen donatiekaarten in de brievenbussen. Op die manier wordt de anderhalvemeterafstandsregel gerespecteerd en kunnen donateurs volgens de lokale KWF-coördinator Marian Verruijt toch bijdragen aan een mooie opbrengst.