'Oma Appel' - producent van jam en gelei - en initiatiefnemer Ico Spriensma verwelkomden de eerste buur.
'Oma Appel' - producent van jam en gelei - en initiatiefnemer Ico Spriensma verwelkomden de eerste buur. Foto: Judith Rikken

Première voor korte-keteninitiatief Buurderij

Zevenhuizen - "Dag buren." Zo werden de eerste klanten van Buurderij Boer&Buurt aan de Zevenhuizense Eendrachtsweg zaterdagochtend in de regen welkom geheten. Het lokale voedselinitiatief ontving bij deze première ruim vijftig 'buren' die online een bestelling hadden geplaatst.

Raapstelen, aardappelen, zomerprei en rucola kwamen van de akkers die initiatiefnemers Liesbeth de Frel en Ico Spriensma sinds enkele maanden bewerken. "Vanochtend om 6.30 uur zat ik op het land te snijden en knippen", zei De Frel. Behalve van producten van hun eigen 'Voedselgaarde', konden ze aangesloten 'buren' zaterdag onder andere voorzien van rund- en lamsvlees, kaas, honing, boskroten, snijbonen, aubergines en snoeptomaatjes van collega-boeren en -telers uit de nabije omgeving. Het aantal producenten groeit nog volgens De Frel: "Vanaf deze week verwachten we ook in Moordrecht gebrouwen bier te kunnen gaan leveren."