Erfgoedvereniging Heemschut trekt gemeente opnieuw aan jasje over Geertruidahoeve

Nieuwerkerk aan den IJssel - Erfgoedvereniging Heemschut heeft een nieuw handhavingsverzoek ingediend voor het vervallen Rijksmonument Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. De vereniging stelt dat de gemeente de wet niet uitvoert en wil duidelijke toezeggingen over wanneer stappen worden ondernomen.

Heemschut heeft burgemeester en wethouders van Zuidplas voor de tweede keer gevraagd de eigenaar te verplichten het monument in stand te houden. De vereniging deed dat in 2016 ook al, en ook de gemeenteraad en de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel hebben meer dan eens verzocht om op te treden.

Een oplossing werd tot nu toe niet gevonden en het monument raakte verder in verval.
In december vorig jaar bleek dat een projectontwikkelaar die het plan had om in de boerderij 29 wooneenheden voor zorg aan dementerende ouderen te ontwikkelen, zich had teruggetrokken.
Twee maanden geleden liet het college van Zuidplas de gemeenteraad weten dat herstel van de fundering van de monumentale boerderij urgent nodig is, en dat er elke twee weken overleg was met de eigenaar, de aanjager erfgoed van de provincie en een potentiële ontwikkelaar. Het streven was om voor de zomerperiode meer te weten over de aanpak en haalbaarheid van herontwikkeling. 'De Monumentencommissie is nog niet geïnformeerd en vraagt zich af of deze toezegging de zomer van 2020 betreft', schrijft Heemschut.


Leergeld: 'Armoede wordt zichtbaarder'

IJsselgemeenten - Stichting Leergeld Hollandsche IJssel heeft in het eerste half jaar van 2020 al meer kinderen in Zuidplas, Capelle aan den IJsel en Krimpen aan den IJssel geholpen met bijvoorbeeld een fiets of laptop, dan in heel 2019. In de eerste zes maanden van dit jaar kende Leergeld 652 aanvragen toe. Over heel 2019 waren dat er 560. De stichting helpt kinderen van 4 tot en met 17 jaar van wie de ouders niet meer inkomsten hebben dan 120 procent van het wettelijk sociaal minimum.
Armoede, veroorzaakt door de coronacrisis, wordt als een deel van de oorzaak van de toename gezien. Door een eenvoudiger manier van aanvragen via Sam&.nl zullen er ook meer verzoeken om ondersteuning zijn binnengekomen, vermoedt de stichting.