Ton Boonekamp serveerde afgelopen weekeinde vele bakjes frites.
Ton Boonekamp serveerde afgelopen weekeinde vele bakjes frites. Foto: Erik van Leeuwen

Ouderwetse, levendige dagen bij VV Nieuwerkerk: ‘25 patat graag’

Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – De laatste speeldag van de RegioCup viel zaterdag samen met het openen van sportcomplexen voor toeschouwers. VV Nieuwerkerk beleefde een ouderwetse zaterdag en levendige zondag. “Vijfentwintig patat graag.”

Door Erik van Leeuwen

Dat hij met zijn ziel onder de arm liep ging wat ver - daar is Ton Boonekamp veel te nuchter voor - maar dat het in het coronatijdperk ‘wat saai’ was in de kantine, dat kan de kantinebeheerder van VV Nieuwerkerk wel bevestigen. Voor Boonekamp (70) was het zaterdag plotseling flink aanpoten. Met het loket van de keuken weer geopend, vormde zich bij tijd en wijle lange rijen van spelertjes, begeleiders en toeschouwers. 

“Het was geweldig”, reageert Ed van Beuningen, die elke zaterdag de wedstrijdcommissiekamer bezet. “Het was gezellig druk. Ouderwets druk. Eindelijk leven in de kantine.”

Die kantine was de afgelopen weken wel weer open voor voetballers en trainers, maar eenmaal in bezit van een drankje moest diezelfde kantine in even snel tempo worden verlaten. Zaterdagmorgen merkte Boonekamp al vroeg dat publiek weer welkom was. “Opa’s, oma’s, hele families waren uitgerukt.”

De slotdag van de RegioCup werd daardoor ook een beetje een feestdag op de club. Van Beuningen: “Er werd niet om kampioenschappen gespeeld, maar eerste plaatsen werden wel gevierd. Voor het ene na het andere team werd patat besteld. Dat gaat meteen in grote porties. Zo van ‘25 patat graag’. Een normale zaterdag zoals wij die kennen van voor corona.”

Boonekamp, ook verantwoordelijk voor de inkoop, kwam er al snel achter dat Nieuwerkerk rap door de voorraad heen zou raken. “Ik ben nog gauw naar de Sligro in Gouda gereden.” Boonekamp schat dat afgelopen weekend zo’n vijftig kilo patat in de frituur ging. “Gemiddeld is het tussen de zestig en zeventig kilo.”

Geraniums en chrysanten
Waar hij tijdens de afgelopen coronaperiode uitgebreid de tijd had om iedereen te woord te staan, moest Boonekamp afgelopen weekeinde flink aan de bak. “Blij toe. Er was altijd wel iets te doen op de club en als er getraind werd zorgde ik dat de trainers en andere begeleiders een bakje koffie konden halen, maar de kantine was wel leeg”, aldus Boonekamp, die al sinds 2004 als kantinebeheerder actief is, maar veel meer doet dan op zijn takenlijstje staat. Een wasje draaien, de lijnen trekken op het grasveld, geen klusje is voor hem onbekend of te veel. Op zijn zeventigste kan hij ook thuis achter de geraniums gaan zitten. “Dat had gekund, maar dat zit niet in mijn aard. Ik ben altijd tuinder geweest en heb chrysanten geteeld. Ik heb al genoeg tussen de chrysanten gelopen.”

Ooit liep hij bebaard rond op sportpark Dorrestein. Daar kwam tien jaar geleden een abrupt einde aan. Een verloren weddenschap kostte hem zijn fraaie baard. “Ik had gewed met de jongens van het eerste dat ze geen kampioen zouden worden van de tweede klasse. Ze werden dus wel kampioen. Midden in de kantine ben ik geknipt en geschoren. Onlangs nog verschenen er foto’s van op sociale media. Er zijn nog altijd mensen die er lol van hebben.”

Zondag maakte Boonekamp ook overuren. “Normaal sluiten we om zes uur ‘s avonds, maar een groep wilde hier eten en het Nederlands elftal kijken. Ach, wie ben ik om dan nee te zeggen.”