De vervallen Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk wordt hersteld.
De vervallen Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk wordt hersteld. Foto: archief

Problemen met aansluiting Geertruidahoeve op N219

Algemeen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De vervallen Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk wordt hersteld. Dat is nog steeds het uitgangspunt van het college van Zuidplas, al moet het plan worden aangepast omdat de provincie geen aansluiting op de N219 toestaat. Dit blijkt uit de antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van D66.

De besprekingen met de ontwikkelaar van het rijksmonument verlopen volgens het college lastiger dan in eerste instantie. Om de restauratie haalbaar te maken, worden daarnaast twee subsidies aangevraagd bij onder meer de provincie en noodzakelijke onderzoeken naar flora en fauna uitgevoerd. Ook worden de restauratiekosten nauwkeuriger in beeld gebracht.

De haalbaarheidsfase wordt naar verwachting komende maand afgerond. Dan krijgt de gemeenteraad meer informatie over hoe de boerderij en het perceel eruit komen te zien. De raad heeft dan minstens drie maanden langer moeten wachten dan het college eerder had toegezegd.

Om verder verval van de boerderij te kunnen monitoren, zijn scheurmeters geplaatst. In het woonhuis en de stal ondersteunen stempels de constructie.