Esther Schulte hoopt meer mensen het water van de Zevenhuizerplas in te krijgen.
Esther Schulte hoopt meer mensen het water van de Zevenhuizerplas in te krijgen.

‘Zwemmen in buitenwater moet weer gewoon worden’

Algemeen

Rotterdam - Wie wil zwemmen in natuurwater, heeft met de Zevenhuizerplas een volgens zwemwater.nl uitstekende zwemplek in de buurt. De Rotterdamse Esther Schulte is de laatste die dat zal bestrijden - ze zwemt zeker twee keer per week in de plas - maar, zo fluistert ze bijna: “Het is hier meestal gewoon saaaai.”

Judith Rikken

Zon, water en zand. Wat heeft een mens meer nodig, zou je kunnen denken. Schulte zelf niet zo heel veel. Maar dat er in die mooie grote plas tussen Zevenhuizen en Rotterdam Nesselande relatief weinig mensen zwemmen, vindt ze als geboren waterrat op zijn zachtst gezegd zonde. “Onze ouders hebben allemaal leren zwemmen in een rivier of ander natuurwater. Nu zegt iedereen: oh, wat eng en koud. Die mensen die hier alleen maar op het strand zitten en niet zwemmen, hopen we het water in te krijgen.”

Voorlopig gebeurt dat met een paar losse activiteiten. Zo wordt op 11 juli - bij minimaal 22 graden en weercijfer 7 - een zwemclinic gegeven om kinderen vertrouwd te maken met zwemmen in buitenwater en is er op 26 juli de zonnige variant van de nieuwjaarsduik, met een salsaworkshop, vijfhonderd meter zwemmen, ijs en Surinaamse broodjes.


Een kabelbaan, een surfsteiger, een duikplank en een pierenbadje zijn allemaal in de plannen opgenomen. 

Op 18 september wordt met een opruimactie aangesloten bij World Cleanup Day. Niet omdat het rondom en in de plas niet schoon zou zijn. “Er wordt hier al heel goed schoongehouden. Maar het gaat ook om bewustwording.”

Als trekker van het bewonersinitiatief ‘Zwemmen in de Zevenhuizerplas – Nesselande leuker en levendiger’ timmert ze met anderen al vijf jaar aan een plan voor een zwembad ín de plas. Een paar maanden geleden lag er voor het eerst een ontwerp. Wat niet wil zeggen dat de getekende drijvende kade met vijftigmeterbad en peuterbadje er over één of twee jaar ook echt ligt.

“Het ontwerp is gebaseerd op vergelijkbare ‘zeezwembaden’ in Scandinavië. Die zijn echter meestal niet verwarmd, zoals we hier wel willen doen met behulp van zonnecollectoren in de kade. Dat is het vernieuwende hieraan. Dit wordt het eerste zwembad waar geen energie aan toegevoegd wordt en waarin je toch van eind maart tot eind oktober in water van maximaal 20 graden kunt zwemmen. We zoeken nu partijen die de bouw van een prototype willen financieren. Mijn inschatting is dat we binnen twee jaar met een grote partner een pilot kunnen beginnen.”


Vertrouwd raken met buitenzwemwater kan deze zomer ook onder begeleiding in de Willem-Alexander Baan. 

De kade, met een betonnen loopdek in de vorm van een halve cirkel met daarbinnen ruimte voor kinderen en anderen om het ondiepe water van de plas in te gaan, moet zich uit gaan strekken over zo’n 150 meter. Het hele strand van Nesselande is 750 meter lang.

“Er zijn mensen die denken: moet dat nu allemaal. Maar de kade nodigt uit tot bewegen en biedt niet alleen zwemmers, maar iedereen wat wils. Je kunt erover wandelen, op vissen, er komen een kabelbaan en duikplank en een surf- en sloepensteiger. Ik hoop zelf dat er in de zwemzone een glaswand kan komen, zodat je de vissen in de plas kunt zien. Er zitten hier prachtige vissen.”

In de zwembaden komt geen chloor of zout. Er wordt water uit de plas ingelaten, dat voortdurend kan worden ververst. Het gebruikte water wordt via een zuiverend helofytenfilter (rietfilter) terug de plas in gelaten.

Voor het ecologisch evenwicht in de plas zijn de effecten volgens Schulte, die zich baseert op een onderzoek door Arcadis, verwaarloosbaar. “Die plas is zo groot, de drijvende kade is echt maar een stipje op de kaart.”

Voor meer informatie: zwemmenindezevenhuizerplas.nl


Zwemmers in het water van de Willem-Alexander Baan. - Sport4Support

Tijdens de schoolvakantie van 17 juli tot en met 29 augustus kan iedereen vertrouwd raken met zwemmen in buitenwater onder gratis begeleiding van mensen van de Moordrechtse zwemvereniging Orka’97.

Tijdens de training van de vinzwemmers van de vereniging, in de Willem-Alexander Baan in de Zevenhuizense Eendragtspolder, zijn op woensdagavond van 19.00 tot circa 20.30 uur ook andere zwemmers (met of zonder vinnen) welkom. Zij worden bijgepraat over veilig zwemmen in buitenwater en kunnen de daad direct bij het woord voegen.

Aan de begeleiding zijn geen kosten verbonden. Aanmelden of meer informatie vragen kan per e-mail via orka97@planet.nl.