TenneT kiest ander kabeltracé voor hoogspanningsstation

Zevenhuizen - TenneT heeft gekozen voor een andere kabeltracé dat het hoofdstation in Bleiswijk moet verbinden met het nieuwe hoogspanningsstation bij Zevenhuizen.

De netwerkbeheerder komt daarmee tegemoet aan de vele bezwaren die er bij bewoners en bedrijfseigenaren waren tegen de oorspronkelijke variant ten zuiden van de A12. TenneT zegt door dialoog met bewoners en nader technisch onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat het wenselijker is om voor de noordelijke variant van het tracé te kiezen.
Belanghebbenden werden begin vorige week geïnformeerd en afgelopen week zijn de leden van de commissie Ruimte op de hoogte gesteld. Die waren enigszins verrast door de wending. Ze kregen het nieuws te horen, nadat bezorgde bewoners hun zorgen hadden geuit en commissieleden zelf kritische vragen hadden gesteld over de keuze voor het kabeltracé.
Hoewel het bestemmingsplan voor het hoogspanningsstation was losgeknipt van het kabeltracé, zag de commissie het wel als één geheel. Mark Claveaux, commissielid van D66, vroeg zich af of een goedgekeurd bestemmingsplan voor het hoogspanningsstation geen drukmiddel was voor het doordrukken van het oorspronkelijke tracé.
Dat werd ontkend door wethouder Jan Willem Schuurman, die even later bekendmaakte dat TenneT afziet van het voorkeurstracé voor de kabels ten zuiden van de A12, en de pijlen nu richt op de noordelijke variant. "Dat we bestemmingsplan en tracé onafhankelijk van elkaar willen behandelen, is omdat we de tijd willen geven aan een zorgvuldige dialoog met de omgeving”, liet Schuurman weten.
Met de keuze voor de noordelijke variant voor het kabeltracé zijn nog niet alle zorgen uit de wereld, werd ook duidelijk. Omwonenden van de locatie waar het hoogspanningsstation

Omwonenden willen garanties dat de
magnetische velden niet schadelijk zijn

moet komen, maken zich zorgen over de gezondheidsrisico's. Zij willen garanties dat de magnetische velden niet schadelijk zijn voor mens en dier.
Er wordt door het college en TenneT niet getornd aan de locatie van het station. Volgens de wethouder is een nieuwe locatie - geopperd werd ten noorden van de A12 - geen optie. "Er is al uitgebreid onderzoek gedaan. De huidige locatie voor een hoogspanningsstation is gekozen uit drie locaties die in beeld waren. Dat proces opnieuw doen, zal ons terugwerpen in de tijd. De stroom hebben we straks voor allerlei opgaven hard nodig.” (Erik van Leeuwen)