Studenten archeologie en bouwkunde van de Saxion Hogeschool gaven een presentatie van wat zij hebben opgedoken uit de grond en de archieven.
Studenten archeologie en bouwkunde van de Saxion Hogeschool gaven een presentatie van wat zij hebben opgedoken uit de grond en de archieven. Stichting Steenovens Klein Hitland

Archeologen vinden sporen dijkopgangen Klein Hitland

Nieuwerkerk aan de IJssel - Met een indrukwekkende boor werden zaterdag op de publieksdag voor archeologie van Stichting Steenovens Klein Hitland resten veen opgediept uit de grond van de oude droogplaats van de steenfabriek. Van veengrond gemaakte turf diende ooit om de vier grote ovens op het terrein zes weken lang te laten branden. 

Op de ruïne van de bedrijfswoning op het complex wordt binnenkort verder gegraven in de hoop er ook de restanten van een vijfde oven te vinden. Van de gesuggereerde aanwezigheid van een smederij zijn tot nu toe geen sporen gevonden.
Wel zijn op oude tekeningen die de studenten van Saxion Hogeschool toonden in hun eindpresentatie, sporen gevonden van twee dijkopgangen. Eén pad liep vlak langs de onderzochte woning en het andere leidde naar de villa van de voormalige eigenaar Meijnlieff van de steenfabriek. De twee opgangen zouden volgens Stichting Steenovens Klein Hitland opnieuw in gebruik genomen kunnen worden om de toenemende drukte op Klein Hitland en de Groenendijk het hoofd te bieden.
Het steenovencomplex is een rijksmonument. De linker turfschuur en de naastliggende woning worden omgebouwd tot een bezoekerscentrum.