Uitvaart-trivia

Elke begrafenis is anders, maar er zijn wel bepaalde trends die steeds terugkomen. Welke muziek wordt vaak gedraaid? Hoeveel mensen worden überhaupt nog begraven? Denken jongeren anders over hun uitvaart dan ouderen? De antwoorden:
• Welke muziek er wordt afgespeeld hangt uiteraard af van de overledene in kwestie. Volgens de Monuta uitvaartmuziek top-10 wordt het lied Ave Maria (in diverse uitvoeringen) over het algemeen het meest gedraaid, gevolgd door Time to say goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman en ‘n Trein Naar Niemandsland van Frans Bauer.
* De laatste jaren worden steeds minder mensen begraven (34 procent) en worden meer mensen gecremeerd (66 procent). Dit heeft deels met de religie van de overledenen en de nabestaanden te maken, waarbij protestanten in het oosten nog vaak begraven worden en katholieken in het zuiden gecremeerd worden.
• Vooral jongeren kiezen nu vaker voor begraven. Ouderen willen hun nabestaanden niet tot last zijn of hebben weinig mensen uit hun omgeving die overblijven. Daardoor wordt de kans ook kleiner dat iemand hun graf kan verzorgen en de rechten ervan kan beheren.
• De mogelijkheid om de overledene te begraven in de natuur is in opkomst. Mensen worden dan in een natuurgebied begraven waar zij eeuwig mogen blijven liggen. Nabestaanden krijgen de coördinaten van waar ze precies zijn begraven. Ongeveer 1 procent wordt op die manier begraven.