Afbeelding

Huisje van lisdodde laat bodemdaling zien

Woerden/Regio - Op het terrein van Tuincentrum De Bosrand in Woerden dook onlangs een klein huisje op. Dit tiny house staat er niet zomaar. Het is het thuis van de reizende expositie 'Bodemdaling in het Groene Hart'.

Met de 'skyline' van de regio op de achtergrond wordt in en om het huisje het begrip bodemdaling uit de doeken gedaan. Wat bodemdaling is, wat de gevolgen zijn, wat er aan gedaan wordt en wat mensen zelf kunnen doen, worden in de expositieruimte beantwoord.
In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen, schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. Grote delen van het Groene Hart bestaan uit natte veenbodem, een slappe bodem met veel water erin. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zal deze verzakken door zijn eigen gewicht. Pomp je het water eruit, bijvoorbeeld om de grond bruikbaar te maken voor landbouw, dan klinkt de bodem in. Op sommige plekken is de veenbodem in 1000 jaar tijd wel vijf meter gedaald.
Het tiny house zelf is ook onderdeel van de expositie; het is gemaakt van lisdodde en zwarte els. Dat zijn gewassen die goed groeien op natte veenbodem. Zo laat het huisje zien hoe woningen in de toekomst gemaakt kunnen worden van natuurlijke materialen die op slappe grond in het Groene Hart worden verbouwd.
De reizende expositie is er om inwoners, ondernemers, agrariƫrs en overheden op een laagdrempelige manier te informeren over het thema. De expositie is deze week geopend tot en met 26 september, daarna van 4 tot en met 26 oktober 2021.