Koffie Enzo is gericht op mensen met een klein sociaal vangnet, die alleen wonen of uit de arbeidssfeer zijn.
Koffie Enzo is gericht op mensen met een klein sociaal vangnet, die alleen wonen of uit de arbeidssfeer zijn. Myriam Dijck

‘Chillen’ tegen eenzaamheid bij Koffie Enzo

Nieuwerkerk aan den IJssel – Na anderhalf jaar van sluiting door corona staat de koffie sinds vorige week weer klaar bij inloophuis Koffie Enzo. Op dinsdag en donderdag kunnen mensen tussen 10.00 en 12.00 uur langskomen voor koffie en gezelschap, nu op een nieuwe locatie.

Koffie Enzo is een initiatief tegen eenzaamheid en bestaat al enige jaren. Het is gericht op mensen met een klein sociaal vangnet, die alleen wonen of uit de arbeidssfeer zijn. Door corona was het gratis café genoodzaakt te sluiten, mede omdat het pand erg klein was. Sinds 9 september is Koffie Enzo weer opgestart op Kerklaan 53, een ruimere locatie schuin tegenover de oude plek. Voorzitter Henk Ockerse: “We keken er erg naar uit om weer open te gaan. Veel van onze vaste bezoekers zijn al op leeftijd of vallen binnen de risicogroep wat betreft corona. Inmiddels is nu de grootste angst daarvoor gelukkig voorbij.”

Een van de aanwezigen op donderdag 16 september vond het ‘schitterend’ dat het café weer open is. “Toen ik het bericht kreeg, mochten ze van mij meteen die dag weer open gaan”, zegt hij, terwijl hij nog een stukje van zijn puzzel legt. Zijn buurman is het daarmee eens. “Nu kunnen we hier weer wekelijks koffie drinken en ‘chillen’, zoals de jeugd dat zegt."

De heropening wordt op 1 oktober officieel gevierd met een receptie. Vrijwilligers, betrokkenen, gemeentemedewerkers, mensen van de kerk en iedereen die de organisatie een warm hart toedraagt, is welkom. De dag daarna, zaterdag 2 oktober, is er een kennismakingsochtend voor mensen die het café nog niet kennen.

Koffie Enzo deelt de nieuwe locatie met thuiszorgorganisatie Parento, die er onder andere dagbesteding organiseert. Ockerse: “We zijn beide te klein om een eigen pand te huren, maar we waren te groot voor de oude locatie.” (Myriam Dijck)


Subsidie voor groenere tuin of bedrijfsterrein

Regio - Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stelt de komende drie jaar voor particulieren en ondernemers subsidie beschikbaar voor het vergroenen van het eigen terrein. Op de campagnesite van ‘Samen Waterproof' worden voorbeelden gedeeld van bewoners en bedrijven die al maatregelen op hun eigen terrein hebben genomen. Voor meer informatie: www.hhsk.nl/samenwaterproof.