Theone Knecht en haar man kijken uit op het terrein waar straks 't Suyt 2 verrijst.
Theone Knecht en haar man kijken uit op het terrein waar straks 't Suyt 2 verrijst.

'Als de nood aan de man is, zijn we er voor elkaar'

Zo’n tweeëneenhalf jaar woont de 55-jarige Theone Knecht samen met haar man in een pracht van een nieuwe woning aan de Florijnlaan in Waddinxveen. Ze kijkt nu nog uit op een ruig natuurveld, maar straks wordt hier fase 2 van woonwijk ’t Suyt gerealiseerd.

Door Nicole Lamers

Of ze het vervelend vindt dat straks dit groene uitzicht tot het verleden behoort? “Ach, dat wisten we al van het begin af aan. Ik zal de schaapjes missen die hier af en toe staan te grazen. Dat is een mooi gezicht.”

Ze verwacht dat uitbreiding van de woonwijk ook voordelen zal hebben. “Wij zitten hier op de hoek en vangen veel wind als het hard waait. Wellicht wordt dat minder als hier tegenover allemaal huizen staan.”

Ze woont er met plezier. “Het huis is ontworpen door mijn zwager die architect is en die ook het hospice hier om de hoek heeft ontworpen: Roel Visser. Je kan ook wel wat gelijkenissen zien tussen het hospice en onze woning. We waren één van de laatste bewoners met dit kavel. Wellicht komt het ook daardoor dat we niet superveel contact hebben met bewoners in de omgeving. Begrijp me niet verkeerd, we hebben een prima verstandhouding met onze buren maar we lopen de deuren bij elkaar niet plat. Maar als de nood aan de man is, zijn we er voor elkaar. Dat weet ik zeker. Ik weet dat er in het begin ook wel barbecues zijn georganiseerd voor de buurt, maar daar zijn wij nooit bij geweest. Corona heeft daar de laatste jaren wellicht ook iets mee te maken.”

Ze heeft voorheen, samen met haar echtgenoot, op diverse plekken in Waddinxveen gewoond, maar deze woning is levensloopbestendig. “De badkamer en slaapkamer zitten op de begane grond, we hebben een warmtepomp en zijn al van het gas af." Ze grapt: “We kunnen hier voorlopig blijven en dan zo door naar het hospice om de hoek.”

Hoe het hier in de toekomst zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Ze hoopt wel dat de uitbreiding van de wijk ontsloten wordt via de Onderweg. “Wij hebben al heel veel bestemmingsverkeer vanwege de voetbalvelden hier schuin tegenover. Al zijn de bewoners aan de Onderweg hier wat minder enthousiast over.”
Het Suyt 2 is inmmidels voorbelast. Door op de bouwgrond veel grond of zand neer te leggen en dus voor te belasten wordt ervoor gezorgd dat de grootste zakkingen voor de bouw en ingebruikname hebben plaatsgevonden.

Vergunningtechnisch verliep het project tot dusver niet vlekkeloos, de gemeente dacht bepaalde vergunningen niet nodig te hebben maar moest hier later op terugkomen.
Voor wat betreft de ontsluiting van de nieuwe wijk is het laatste woord waarschijnlijk ook nog niet gezegd.

Afbeelding