Een toost op de officiële start van De NaZoomers. (foto: pr)
Een toost op de officiële start van De NaZoomers. (foto: pr)

Wethouder Jan Hordijk trots op laatste project in Esse Zoom

Nieuwerkerk aan den IJssel - Met de feestelijke start van de bouw van project De NaZoomers is het einde van de bouw van de nieuwe wijk Esse Zoom in zicht. Het project telt 37 energieneutrale woningen in jaren 30-stijl. Het is de laatste fase van de woningen die Blauwhoed en VORM in het gebied ontwikkelen. Het laatste project brengt het totaal aantal woningen in Esse Zoom op 550.

Om de officiële start te vieren proostten wethouder Jan Hordijk, Dennis de Bruijn, uitvoerder VORM, en Eltjo Bouwman, directeur wonen van Blauwhoed, met elkaar op de bouwplaats. “Ik ben echt wel trots op deze wijk, er staan hier straks 550 prachtige woningen. Alle voorzieningen zijn vlakbij en het ligt vlakbij het recreatiegebied Hitland”, zegt wethouder Hordijk.

Eltjo Bouwman: “Alle 37 woningen zijn gebouwd in de stijl van de Haagse School uit de jaren 30. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar sluit ook aan op de omgeving en de andere delen van de gebiedsontwikkeling.”
In het project verrijzen rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning.

De woningen zijn gasloos en energieneutraal. De warmte wordt opgewekt door een bodemwarmtepomp en er zijn andere duurzaamheidsmaatregelen als het terugwinnen van het warmteverlies bij het douchen, een warmteterugwin-unit voor de ventilatie en zonnepanelen.

De 550 woningen die de totale woonwijk aan de zuidkant van Nieuwerkerk telt zijn gebouwd in drie deelgebieden, die zelf weer bestaan uit kleinschalige woonbuurten en die onderling verschillen van stijl en karakter. 


Start Brandpreventieweken: 
'Al onze bezittingen zijn we kwijt'

Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijkere branden. Chiara overkwam het toen een hoverboard aan de oplader ’s nachts in brand vloog: “Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd.” Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn onlangs de campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart om slachtoffers van een woningbrand te voorkomen.

Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op www.rookmelders.nl vind je een online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe ze te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt.

Op 22 juni 2021 werd Chiara wakker van het gepiep van de rookmelder in de woonkamer: "Beneden aangekomen voelde ik de intense hitte en zag dikke rook. Ik gilde naar mijn dochter Jacey: ‘Pak Donny en kom naar beneden'. Met haar broertje tegen zich aangedrukt kwam ze de trap af rennen. Ik gilde ‘Naar buiten, nu!'" Tijd om de honden te zoeken was er niet. De inmiddels gearriveerde brandweer nam het over, Chiara en haar kinderen moesten naar het ziekenhuis.
"Ons huis is nog steeds onbewoonbaar. We wonen in de noodopvang, maar voelen ons daar verloren. We zijn álles kwijt, foto's van mijn overleden moeder, de honden, kleding. Eén ding heb ik uit ons huis kunnen redden, een muntje van 20 eurocent. Ik zie dat ondanks alle verdriet als ons geluksmuntje, want we zijn weliswaar heel dierbare dingen kwijt, maar we leven nog."

‘Rookmelders redden levens' is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV en het Verbond van Verzekeraars.