Wethouder Schuurman geeft het stokje van de AAN-estafette ook door aan Cees van de Bovenkamp van VVN. (tekst en foto: Nicole Lamers)
Wethouder Schuurman geeft het stokje van de AAN-estafette ook door aan Cees van de Bovenkamp van VVN. (tekst en foto: Nicole Lamers) Nicole Lamers

Fietslamp AAN van levensbelang

Nieuwerkerk aan den IJssel - Toen hij jong was, liet hij zijn fietslamp nog wel eens uit. "Met een dynamo was het immers harder trappen", vertelde wethouder Jan Willem Schuurman maandag aan het eind van de middag bij de aftrap van de 'AAN-estafette'. "Pas als je je rijbewijs hebt en als automobilist te maken krijgt met fietsers zonder licht, weet je hoe gevaarlijk dat is."

Om de fietsers van Zuidplas daar ook van te doordringen, nam Schuurman gisteren het estafettestokje over van wethouder Kirsten Schippers van Waddinxveen die regionaal ambassadeur is voor Midden-Holland op het gebied van verkeersveiligheid. Schuurman mag op zijn beurt straks het stokje overdragen aan de wethouder van Bodegraven-Reeuwijk en zo vraagt elke gemeente aandacht voor de AAN-estafette en fietsveiligheid. 

Met Schuurman was ook Cees van de Bovenkamp van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas aanwezig. Ook hij kreeg een estafettestokje overgedragen. 

Daarnaast stond nog een heel team van mensen in felgele hesjes van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid en VVN paraat om de fietsers vlakbij de ingang van het Polderpad aan de Ierseweg aan te spreken op wel of geen fietsverlichting. Schuurman: "Nu wordt erover gepraat, straks wordt er gewaarschuwd en pas daarna wordt er bekeurd. Dat doen we uiteraard liever niet, maar zichtbaarheid op de fiets is wel echt van levensbelang."

Stempels
Sommige gemeenten zetten ook nog stempels op de weg waarbij aandacht wordt gevraagd voor fietsverlichting. "Wij hadden die stempels nog over van vorig jaar", vertelt Schippers. "Toen sloten de scholen door corona en hadden die stempels niet zoveel zin. We hebben ze dit jaar maar gebruikt."
In Zuidplas zijn her en der ook van die stempels te ontdekken, maar niet in groten getale. "Daar moeten we misschien nog even naar kijken", aldus Schuurman.