Sinterklaas stapte zaterdag Zuidplas binnen via 'het kruis' in Moerkapelle. (foto: Annette van den Berg)
Sinterklaas stapte zaterdag Zuidplas binnen via 'het kruis' in Moerkapelle. (foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

O zo snel reed Sinterklaas door drie dorpen van Zuidplas

Moerkapelle – 'Ozosnel' maakte zaterdag 20 november zijn naam waar. De schimmel van Sinterklaas zette er flink de pas in toen hij met zijn baas en diens gevolg een ronde maakte door Moerkapelle. Hij had ook nog meer te doen; na Moerkapelle bezocht hij Zevenhuizen en Moordrecht.

De coronamaatregelen maken het sint dit jaar niet gemakkelijk. In Moerkapelle bedachten zijn pieten een heel creatieve oplossing om te voorkomen dat te veel mensen te dicht bij elkaar zouden staan. De sint maakte een tocht door het dorp op de rug van zijn schimmel zonder te stoppen. De snelste pieten renden mee en deelden pepernoten uit. Pieten die het niet bij konden benen, reden achter het paard aan in prachtige oldtimers.

Om drukte te voorkomen, bleef de route lang geheim. Om 19.00 uur vrijdagavond stond die pas op de Facebookpagina van Moerkapelle Samen.

Ingrid Bovenkerk-Van der Vlugt wist 'm te vinden en liet 'm zaterdag op haar mobiel zien aan een plaatsgenoot. Die wilde samen met haar kleinzoons een glimp van de sint opvangen. Luke (6) en Dave (3) hadden die ochtend bij oma en opa al dinosaurussen in hun schoenen gevonden. “Oma maakt ze allemaal gek van Sinterklaas”, gaf ze toe. Ook dit jaar hoopt ze weer een echte ouderwetse sinterklaasavond te vieren met haar zoons, schoondochters, pleegdochters en zes kleinkinderen.

De zoons van Menke Bac - Benjamin (7) en Gideon (bijna 5) - trokken hun pietenpak aan voor de flits-intocht. Door de spanning om de sint te zien, waren ze hun verlanglijstje even vergeten. "Geld”, leek Benjamin wel een goed idee. De chocolademunten die ze vorige week in hun schoen kregen, hebben goed gesmaakt.
Ook al wat oudere meiden stonden zaterdag met pietenpet op de sint te wachten. Zussen Fenne (8) en Evi (10), hun nichtje Hannah (10) en vriendin Marloes vieren sinterklaasavond allemaal op 4 december. Fenne hoopt op een schildersezel, maar favoriet bij alle vier de meiden is een onesie, een huispak uit één stuk. "Dat is zo lekker warm en zacht”, zegt Hannah.
(Annette van den Berg)